Belföld

Adómentes internet – új dolgozói juttatás

A változó adótörvények zuhatagában sok vállalat észre sem vette, hogy új lehetőség nyílt számára a juttatásoknál: adómentes internet-hozzáféréssel támogathatja dolgozóit.

A vállalatok az évnek ebben az időszakában határozzák meg a humánpolitikai rendszerük keretében nyújtott juttatásokat, így az internet-
Adómentes internet – új dolgozói juttatás 1

elérés lehetőségét várhatóan már jövő év elejétől egyre több vállalat adja dolgozóinak. A kormány az adómentességgel megteremtette a lehetőséget, a szolgáltatók is kialakították kedvezményes kínálatukat, így most a cégeken a sor, hogy az alkalmazottakhoz valóban eljussanak ezek az internet-előfizetések.

Fejlődőben van Magyarországon a béren kívüli juttatások piaca. Elsősorban a külföldi vállalatok, de egyre inkább a magyarok is a béren kívüli juttatások alkalmazásával igyekeznek kompenzálni a bérekre rakódó, európai összehasonlításban magas közterheket.


Kedvezményszámtan

 

2003. január 1. óta a módosított szja-törvény szerint a munkaadók mindennemű adó- és járulékfizetési kötelezettség nélkül, adómentes természetbeni juttatásként fizethetnek munkavállalóiknak internethozzáférést otthoni használatra, így mind a munkáltató, mind a munkavállaló mentesül a juttatás összes adó- és járulékterhe alól. A törvény új szemléletet képvisel azáltal, hogy az otthoni internet-hozzáférés már nemcsak igazoltan munkavégzés céljára adható ebben az adókedvezményes formában, hanem kifejezetten szabadidős, kényelmi célból is. Ennek megfelelően az internet-hozzáférés korlátlan összegben adható, és így az Axelero szerint az egyik legkedvezőbb béren kívüli juttatási formává lépett elő. Egy jellemző példát kiragadva ez azt jelenti, hogy míg egy bruttó 10 000 forint értékű, korlátlan, szélessávú ADSL internet-elérés adózott jövedelemből megvásárolva a munkáltatónak és a munkavállalónak a bér járulékait is figyelembe véve 27 ezer forintjába kerülne, addig az adózás előtti jövedelemből fizetve 17 ezer forinttal kevesebbért jutnak hozzá. 

Kihasználni a lehetőséget

Az új törvényi lehetőséget és a vállalatok növekvő hajlandóságát igyekszik most kihasználni az Axelero, a Matáv csoport tagja, amely a magyar piacon elsőként kínált csomagban is megoldásokat dolgozóik internethez juttatásában fantáziát látó vállalatok számára. Az internet-szolgáltatói piac felét uraló cég, illetve annak ügyvezető igazgatója, Héjjas Gábor abban bízik most, hogy a sulinetes PC-vásárlási akciók, illetve az, hogy a cégek használt, két évnél idősebb számítógépeiket alkalmazottaiknak szintén adómentesen eladhatják, szóval mindez együttesen felhajtja a keresletet az internet-piacon. Egyre több munkavállalónak lesz internetezésre is alkalmas otthoni számítógépe.

Magyarországon az év végére egyébként az internet-penetráció eléri a 20-25 százalékot a várakozások szerint. Az otthoni netezők részaránya az összlakosságon belül 11 százalékos lesz. A gyorsabb internetezést lehetővé tévő ADSL-szolgáltatással ellátott matávos területek aránya 60 százalékos országosan.

Az új szja-szabályok érdekessége az, hogy míg az eddigi béren kívüli juttatások közül az étkezési hozzájárulás maximális havi összege 4000 forint, illetve az üdülési csekké évente 50 ezer forint, addig az internet-elérésre nem vonatkozik ilyen megkötés. Így általában elmondható, hogy egy hazai átlagbérrel (jelenleg bruttó 122 500 forint) fizetett dolgozónak a munkáltatója évente közel egyhavi jövedelemnek megfelelő összegű szolgáltatást vehet adómentesen.

Béren kívül

 

A Fact Intézet (1991 óta működő hazai piackutató cég) a Dimenzió Csoport megbízásából kutatást végzett a hazai béren kívüli juttatások feltérképezésére. A felmérés szerint a megkérdezett 498 cég (jellemzően nagyvállalat) közül 470 nyújt béren kívüli juttatást munkavállalói számára. Az egyes juttatási formákat tekintve étkezési hozzájárulást a cégek 91 százaléka, szakorvosi ellátást 56 százaléka, önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulást 50 százaléka, élet- vagy balesetbiztosítást 40 százaléka, sportolási támogatást 40 százaléka nyújt alkalmazottainak. A válaszadók közül 63 cég kamatmentes lakástámogatást, 56 különböző arányú utazási költségtérítést, 47 munkaruhát, 42 vállalati üdülőt és 41 üdülési támogatást kínál dolgozóinak a béren kívüli juttatás keretében. 

Kedvezőbb a többi juttatásnál?

Az internet-elérés azért is kedvezőbb az egyéb béren kívüli juttatási formáknál, mert azokra az adókedvezmény csak akkor vehető igénybe, ha a munkáltató minden alkalmazottja számára és azonos összegben biztosítja. Ezzel szemben ilyen korlát az internet-hozzáférésnél nincs, így a munkáltató és a munkavállaló is a számára megfelelő szolgáltatást választhatja ki. A vállalatok az internet-flotta keretében vásárolt internet-elérést béren kívüli juttatásként adhatják alkalmazottaiknak, új elemként beépíthetik kompenzációs csomagjaikba vagy prémiumrendszerükbe is.

Az Axelero Internet szerint a kormányzati intézkedésnek a hazai internet-penetrációra gyakorolt potenciális hatása óriási. Ha a TOP 100 vállalatai közül csak a 20 legnagyobb foglalkoztató minden dolgozójának internet-elérést adna a fenti módon, már akkor is közel 250 ezerrel nőhetne az otthoni felhasználók száma. Ha a vállalatok közt széles körben elterjedne ez a „szokás”, az nagyban előmozdíthatná a hazai internet-penetráció növekedését.

Az Axelero máris begyűjtött a nagyvállalatok közül néhány klienst. Jelenleg 1200-1300 munkavállalónál létesült, illetve létesül otthoni internet-hozzáférés, céges partnereik száma pedig húszra tehető. Héjjas Gábor elmondta, hogy várakozásaik szerint jövőre legalább 5-6 ezer újabb munkavállaló juthat internet-hozzáféréshez az Axelero közreműködésével, de bizakodóbb előrejelzések szerint ez a szám elérheti a 15-30 ezret is. A teljes piac a legoptimistább várakozások szerint akár hatvanezerrel is bővülhet – a többi internet-szolgáltató új ügyfeleit is beleértve.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik