Belföld

Jóváhagyták az uniós agrárpolitika reformját

Az EU-tagállamok hétfőn végleges formában is jóváhagyták közös agrárpolitikájuk (CAP) reformját, amely októberben már jogszabályi formát is ölt - közölte a magyar mezőgazdasági miniszter, miután Brüsszelben részt vett a szakminiszterek tanácsának ülésén.

Németh Imre tájékoztatása szerint az Európai Bizottság egyúttal előterjesztette a közelmúltban elfogadott újabb reformjavaslatait, amelyek a cukor-, a dohány-, az olivaolaj-, valamint a gyapotszektorra vonatkoznak. Ezekről azonban egyelőre nem nyitottak érdemi vitát, hanem az októberi tanácsülésen térnek vissza rájuk.

Az újabb reformcsomag a piaci rendtartás radikális átalakítását helyezi kilátásba. Elvei alapvetően megegyeznek azokkal, amelyeken a CAP most jóváhagyott úgynevezett félidős felülvizsgálata is alapul. Ezek lényege a közvetlen jövedelemtámogató kifizetések részleges elválasztása a termeléstől, a közösségi áraknak a világpiaci szinthez történő közelítése, illetve összevont farmtámogatási rendszer bevezetése.

A miniszter szerint Magyarországot leginkább a cukorszektor reformja érinti. A bizottság e területen – minden bizonnyal a probléma kényes volta miatt – három különböző mélységű javaslattal állt elő, amelyek az árak csökkentésétől kezdve a kvóták folyamatos mérséklésén keresztül a szektor teljes liberalizálásáig terjednek. Az elképzelésekről a tagállamoknak és a csatlakozó országoknak még ki kell alakítaniuk álláspontjukat, illetve várják ezzel kapcsolatos javaslataikat.

Az ülésen – a bizottság ajánlásai alapján – vita folyt a genetikailag módosított szervezetek (GMO) kezeléséről. Magyarország álláspontja az, hogy a különféle termelési módszerek (hagyományos, génkezeléses, biogazdálkodás) együttélésének ügyében a szubszidiaritás elvének figyelembe vételével kell eljárni, vagyis a tagállamoknak módot kell adni speciális szabályozásra, ide értve GMO-mentes övezetek kijelölésének a lehetőségét is – mondta a miniszter.

Van azonban néhány olyan elem, amelyek mindenképpen közösségi szabályozást igényelnének. Ilyen például az egyes növényekben jelen lévő GMO-k mennyiségének még elfogadható határértéke vagy a mérési módszerek egységesítése. Magyarország szerint egységes európai határértékre van szükség, és nagyon fontos az ilyen termékekkel kapcsolatos gazdálkodói felelősség rendszerének a kialakítása is. Ez utóbbit nemzeti szinten kell szabályozni, s ezzel a bizottság is egyetért – állapította meg Németh Imre.

Ajánlott videó