Belföld

Végre elkel a Vértesi Erőmű

admin

2003. 09. 29. 13:06

Vértesi Energia Befektetési és Fejlesztő Kft. valamivel több mint 3 milliárd forintért veheti meg a Vértesi Erőmű Rt.-t - jelentette be az ÁPV Rt.

Az ÁPV Rt. a kétszeri eredménytelen pályáztatás után tárgyalásos eljárással értékesíti a tulajdonában lévő Vértesi Erőmű Rt. részvényeket együttesen az MVM Rt., és a KVI birtokában lévő részvényekkel. A vevő összesen 3.002.095.680 forintot fizet a három társaság tulajdonában lévő részvényekért.

A privatizációs szervezet a részvények 15 százalékát kedvezményes feltételekkel a társaság munkavállalói számára kívánja értékesíteni, a törvényi feltételek mellett.

A befektető az adás-vételi megállapodás végleges formájában vállalta, hogy 2014-ig működteti az erőművet, végrehajtja a szükséges fejlesztéseket valamint vállalja a Tatabányai Fejlesztési Projekttel kapcsolatos kötelezettségeket. A vevő kijelentette, hogy betartja a foglalkoztatásra vonatkozó megállapodásokat és azokat a társaság üzletpolitikájában előírja. Amennyiben az MVM Rt. hétfői közgyűlése a szerződés tervezetet jóváhagyja, az adás-vételi szerződés aláírására 2003. október elsején kerülhet sor.

A Magyar Villamos Művek (MVM) Rt. mintegy 1,8 milliárd forinthoz jut az első Vértesi Erőmű Rt. (Vért) értékesítéséből származó mintegy 3 milliárd forintos vételárból – ismertette Pál László, az MVM vezérigazgatója hétfőn. Pál László, az MVM Rt. rendkívüli közgyűlését követően elmondta: a Vért “sok fejfájást okozott” a tulajdonosoknak, osztalékot nem hozott, sőt folyamatos vagyonvesztéstől kellett tartani, ezért döntöttek az értékesítés mellett.

A vevő a Vértes Energia Konzorcium vállalta azokat a kötelezettségeket, amelyeket az eladók kértek – tette hozzá. A vezérigazgató beszámolt arról, hogy a közgyűlés megtárgyalta az átviteli hálózat fejlesztésének programtervét. Az MVM a következő három évben mintegy 80 milliárd forintot költ a hálózat fejlesztésére.

A privatizációs szerződés tervezetében szerepel, hogy a befektető átvállalja az 13,3 milliárd forintos állami garanciával felvett hitelkötelezettséget, folytatja a megkezdett élettartam-meghosszabbító, úgynevezett retrofit programot, fenntartja a társaság fizetőképességét és mintegy 4 milliárd forinttal feltőkésíti a céget.

A befektető tovább működteti a bánhidai erőművet, és új blokkot állít üzembe, a mányi bányát tovább üzemelteti, fenntartja az ágazati kollektív szerződést, valamint vállalja a foglalkoztatáspolitikai megállapodást; nem tervez csoportos elbocsátást, fejleszti az oktatási rendszert.

Lázár Mózes Fideszes képviselő nyilatkozta nemrégiben, hogy ellenzi a Vértesi Erőmű privatizációját. Mint hozzátette, a korábbi energiaprivatizáció “szomorú történet”. Szerinte biztosabb lenne, ha az állam állna a cég mögé, magánbefektetőtől nem várható el ugyanis, hogy minden elvárásnak megfeleljen. Kijelentette, a térségben a privatizációs szándék váratlanul jött, ezért feszültséget okoz.

Szalay Gábor, a gazdasági tárca volt SZDSZ-es politikai államtitkára arról beszélt az előző héten, hogy az energetika nem tulajdonforma-függő, és a befektetőket nem szabad politikai támadásokkal elbizonytalanítani.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Passerbys cross a street in the city centre of Cottbus, Germany, 23 January 2018. Cottbus is becoming the scene of ugly attacks between Germans and foreigners. The rage is let out in the nice corners of Cottbus, not in the areas dominated by prefabricated buildings. Photo: Patrick Pleul/dpa-Zentralbild/ZB
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.