Belföld

Makrotényezők terhelik Magyarország Moody’s minősítését

admin

2003. 09. 29. 14:52

Magyarország elsőrendű befektetői minősítésének stabil kilátását a kereskedelem, a pénzügyi szektor és az intézményi háttér mélyülő uniós integrálódása, valamint az évtizedes múltú szilárd adósságkezelés támasztja alá, a minősítést ugyanakkor számos makrotényező terheli - áll a Moody,s Investors Service hétfőn kiadott éves országjelentésében.

Az elemzés szerint a kereskedelmi szektor különösen annak előnyeit élvezi, hogy a magas hozzáadottérték-tartalmat előállító szektorok fő gyártási központjai beágyazódnak az Európai Unió termelési-elosztási-piaci láncolatába.

A jelentés szerzője, Jonathan Schiffer alelnök az elemzésben mindemellett hangsúlyozta: az előrehaladott EU-integráció miatt folyamatosan és jelentős ütemben csökken az olyan jellegű devizaválságok kirobbanásának kockázata, amelyek rendszerszinten sodornák veszélybe a Magyarországon rezidens adósságkibocsátók adósságszolgálati kötelezettségeinek ellátását.

Az országnak emellett évtizedes múltja van a szilárd adósságkezelésben, ami szintén a hitelképességi megítélés egyik pillére – áll a Moody,s elemzésében. A jelentés emlékeztet arra, hogy éppen az uniós konvergencia miatt a hitelminősítő nemrégiben a hazai valutában kibocsátott államadósság osztályzatán egyesítette – több más csatlakozó országéval együtt – a magyar hosszú futamú belső és külső szuverén adósság besorolását. Ez annak idején a magyar szuverén devizaosztályzat két fokozattal történő emelését jelentette, az addigi A3-ról a jelenleg érvényes A1-re.

Más hitelminősítők listáján ez A mínuszról A pluszra történő felminősítést jelentene, jóllehet a többi nagy cég ezt a lépést még nem tette meg, sőt a Fitch Ratings a nyáron visszaminősítést valószínűsítő negatívra rontotta az A mínusz szintű magyar szuverén devizaadósság-osztályzatot, a mélyülő makrohiányok kezelhetőségével kapcsolatos aggályokra hivatkozva.

Hétfői londoni jelentésében a Moody,s is megállapította, hogy a magyar adósi besorolást számos negatív makrotényező terheli, köztük a laza költségvetési politika és a mélyülő fizetésimérleg-hiány. Mindemellett a forint leértékelése körüli zűrzavarból az is kiderült, hogy más-más prioritásai vannak a jegybanknak és a pénzügyminisztériumnak, ami növelte a befektetői bizonytalanságot. Eközben nőtt a magyar gazdaság hiteligénye, valamint függése a nem rezidens portfolió-befektetőktől – áll a nemzetközi hitelminősítő új Magyarország-jelentésében.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

WASHINGTON, DC - SEPTEMBER 06:  Supreme Court nominee Judge Brett Kavanaugh organizes his desk before testifying to the Senate Judiciary Committee on the third day of his Supreme Court confirmation hearing in the Hart Senate Office Building on Capitol Hill September 6, 2018 in Washington, DC. Kavanaugh was nominated by President Donald Trump to fill the vacancy on the court left by retiring Associate Justice Anthony Kennedy.  (Photo by Chip Somodevilla/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.