Belföld

Korrekciós hét – kivezetési pletykák, osztalékremények

Korrekció söpört végig a világ tőzsdéin, a magyar részvények ára is rendre esett. A Matáv és Mol papírjának árát ugyanakkor érdekes várakozások mozgatják.

A BUX nagy eséssel kezdte a hetet, és a hét hátralevő része sem volt elegendő ennek ledolgozására. Az mindenesetre vigasztaló, hogy a magyar piac egyre kevésbé jár külön utakon, és ez a gazdaságpolitikai bizalmi válság enyhülését jelzi.

Megfigyelhető volt, hogy az összes emelkedési kísérletre jelentős eladási nyomással válaszoltak a befektetők. Mivel mindez alacsony forgalommal párosult, arra lehet gyanakodni, hogy vannak még eladásra szánt papírok, amelyek az alkalomra várnak.

Pénz- és állampapírpiac

 

Az állampapírpiacon élénkülő forgalom és bizonytalanság volt érezhető. A befektetők nem tudják eldönteni, hogy lesz-e az év végéig kamatcsökkentés. Az MNB Monetáris Tanácsának hétfői közleménye szerint még erősebb árfolyamra van szükség és ugyan világos indikációt nem adott, de vélhetően csak 250 forintnál erősebb euró esetében fog kamatot vágni. A kamatcsökkentési bizonytalanságok ellenére sokan úgy vélik, hogy a jelenlegi prémium számukra bőven megfelel, hiszen hazánk korántsem képvisel olyan kockázati szintet, mint ami a kamatfelárakban tükröződik és megéri a közepes és hosszabb futamidejű papírokat vásárolni. A valós érdeklődésre az e heti 3 és 10 éves aukciókon kaphatunk választ.
Október a költségvetés hónapja lesz. A hamarosan a parlament elé kerülő büdzsé és annak esetleges puhulása (szigorodni ugye nem fog) fogja izgalomban tartani a befektetőket. A napi hírek esetleg ismét megnövelhetik a volatilitást, amit „noise trade”-nek, vagyis „zaj-kereskedésnek” nevezünk. Ha valakinek világos elképzelései vannak a jövőt illetően, és képes magát függetleníteni a folyamatosan érkező és egymásnak ellentmondó hírektől, akkor ebből az időszakból sokat profitálhat. 

Meglepő elemzések

A korrekcióból persze nem mindenki vette ki egyformán a részét. A Matáv és a Richter vitte a prímet az esésben, ami már csak azért is meglephette a befektetőket, mert a Matáv az emelkedés során elmaradt a többiektől, így korántsem volt várható, hogy az esési hullámban majd az élre sodródik.

A Richter pedig éppen akkor fordult, amikor a Schroders Salamon Smith Barney (SSSB) elemzője megjelentette 27 ezer forintos célárfolyamot tartalmazó elemzését. Sokan joggal várhatták volna, hogy a gyógyszergyári papír folytatja az emelkedést, hiszen nem az SSSB elemzője volt az egyetlen, aki javított Richter-prognózisain, és mint tudjuk, a korábbi rally alapja is az emelkedő profitvárakozásra vonatkozó konszenzus volt.

A gyógyszergyári részvényeknél gyakran alkalmazzák a hányadosalapú értékelési eszközöket, például a P/E-t (vagyis a az ár és az egy részvényre jutó profit hányadosát). Ha azt mondjuk, hogy a Richter nemzetközi társainak átlagos P/E-je 18, miközben a Richteré 15, akkor az emelkedő profit-előrejelzés magával vonja a célár és az árfolyam emelkedését. (Azért zárójelben meg kell jegyezzük, hogy az SSSB elemzőjének az Egisre vonatkozó célára szintén 27 ezer volt a Deramcyclane-lufi kipukkanása előtt. Az Egis egyébként a héten jól teljesített, és már 8200 forintos szintre kapaszkodott fel…)

Pletykák Londonból

A Matáv esése több ok miatt is meglepetés. Egyrészt a társaság háza tájáról nem érkeztek negatív hírek, másrészt az utóbbi időszak rallyját részben kiváltó lengyel nyugdíjalapok is csak két vállalat részvényeibe fektetnek – amelyek rendelkeznek nemzetközi hitelminősítéssel – és ez nem más mint az OTP és a Matáv. A Matáv-részvények jelenleg attraktívnak tűnhetnek sok befektető számára a jelenlegi árfolyamon, ugyanis a figyelem egyre inkább kezd eltolódni a növekedésről a szabad készpénzáramlásra, amely vagy az osztalék, vagy a további akvizíciók forrása lehet.

Az árfolyam feltámadását segítheti az a Londonból származó pletyka, miszerint a cég német anyavállalata, a Deutsche Telekom terveiben szerepel a Matáv részvényeinek felvásárlása és kivezetése a tőzsdéről. Ez mindenképp rossz lenne a budapesti börze jövője szempontjából, hisz a Matáv a legnagyobb jegyzett vállalat, de az árfolyamnak mindig jót tesznek a hasonló pletykák, még ha soha nem válnak is valóra.

Rendkívüli osztalék a Moltól?

A két renitens részvénnyel ellentétben az OTP és a Mol árfolyama remekül tartotta magát és enyhén pozitív tartományban zárt. A Mol jelezte érdeklődését a román nemzeti olajtársaság, a Petrom iránt, de figyelmét tekinthetjük jelképesnek is. Várhatóan meg fogja tekinteni a társaság könyveit és adatait, de ezt követően aligha fordít majd jelentős erőfeszítéseket a Petrom megszerzésére.

Egyrészt a Petrom túl nagy falat lenne a Mol számára, ezenkívül a román finomítók valahol félúton vannak a rozsdavas és a hulladékacéllá válás folyamatában és ennek visszafordítására további jelentős beruházásokra lenne szükség. A román szabályozási környezet enyhe nemzeti ellenérzéssel fűszerezve pedig önmagában elég ok arra, hogy a Mol részvényeseinek ne kelljen tartaniuk ettől az akvizíciótól.

Annál inkább érdekes perspektíva lehet a rendkívüli osztalék, amelyet a Mol a gázüzletág sikeres értékesítése során fizetne. A várhatóan 1-2 milliárd dollár értékű gázüzletág bevételét részben adósság-visszafizetésére fordíthatják, részben akvizíciókat finanszírozhatnak belőle, de várható, hogy egy részét rendkívüli osztalék vagy azzal egyenértékű részvény-visszavásárlások formájában átadják a részvényeseknek.


Korrekciós hét – kivezetési pletykák, osztalékremények 1


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik