Belföld

Kapós a Petrom

Tizenöt pályázó jelezte részvételi szándékát a román Petrom
olajvállalat 33,4 százalékos pakettjének privatizációján. Közülük a nyertes a Petrom 51 százalékának megszerzésére kap majd lehetőséget részvénykibocsátás révén.

A magyar MOL és az osztrák OMV mellett az Alon (amerikai), a PKN Orlen (lengyel), a Hellenic Petrolum (görög), Occidental
(amerikai), Scomiga Singleman ONG (román), a Halliburton-Regal Petroleum-Tender konzorcium (amerikai-román), Conoco (brit), TKN-BP (orosz-brit), Kanooz Al Watan Oil (szaúdi), Gazprom (orosz), ENI (olasz), Phoenix Oil (ciprusi) und Glencore (brit) vállalatok nyújtották be pályázatukat.


A PKN Orlen korábban jelezte, hogy a vásárláshoz együttműködő partnert keres. A privatizációs bizottság szeptember 30-ig tekinti át a szándéknyilatkozatokat, és ezt követően hozza nyilvánosságra a szűkített listát.


A kiválasztottaknak november 10-ig kell majd benyújtaniuk előzetes ajánlatukat. A privatizáció a jelenlegi ütemterv szerint 2004 márciusára lezárásra kerül.


Ajánlott videó

Családonként átlag 50 millió forint – ennyi vagyona van a magyar háztartásoknak egy friss felmérés szerint. A leggazdagabb családoknál, a felső tíz százalékban 200 millió jut egy háztartásra, elsősorban rájuk fókuszál egy új kezdeményezés, amely az utódlási, öröklési ügyekben igyekszik segíteni a gyászolóknak. Vezetőjével a családi vagyonokról beszélgettünk.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!