Belföld

Japán üzletemberek az informatikai minisztériumban

Japán üzletemberek az Informatikai és Hírközlési Minisztériumban (IHM) a magyarországi üzleti befektetési lehetőségekről tájékozódtak hétfőn.

A tárgyalásokat követően Mohácsi Béla, az IHM helyettes államtitkára elmondta: a japán üzletembereket az érdekli, hogy az európai uniós csatlakozás előtt mely iparágakba fektethetnek be az országban.

A helyettes államtitkár úgy vélte: Magyarország egy második befektetési boom előtt áll, így a japán informatikai cégeknek nagy lehetőségei vannak. Mohácsi Béla azt várja, hogy a közeljövőben a hardveres japán cégek mellett szoftverfejlesztő társaságok is megtelepednek.

A Magyarországon kívül Szlovákiába és Horvátországba ellátogató japán üzletemberek Budapesten tárgyaltak arról is, hogy miképpen tudják segíteni a jövő évben a fővárosban megnyíló Jövő Háza kialakítását. A kiállítás a helyettes államtitkár szerint elképzelhetetlen lenne japán cégek nélkül. A japánok segítséget nyújtanak ahhoz is, hogy Zircen megvalósítsák az intelligens közigazgatási rendszert. Ez alapvetően az önkormányzati információs rendszer elektronizálását jelenti.

Míg a japánok e programhoz elsősorban a digitális ismereteikkel és eszközeikkel járulnak hozzá, addig Magyarország a megbeszélések szerint az önkormányzati, illetve az állami irányítás decentralizációs tapasztalatait adja át a szigetországnak.

Ajánlott videó