Belföld

A Deutsche Bank is beszáll a Bukarest-Budapest autópálya építésébe?

Az Adevarul című bukaresti lap szerint, amely Ion Iliescu németországi látogatásáról számol be, a Deutsche Bank befektetne a román infrastruktúra-fejlesztésekbe. Így például szóba került a Budapest-Bukarest autópálya megvalósításában történő német részvétel is.

Ion Iliescu elnök az elmúlt héten, Berlinben 20 percet töltött el a „mosógépben”. Így nevezik a németek a Kancellária új épületét, melynek futurista stílusa egy automata mosógépre emlékeztet. A New Yorkból éppen visszatért Gerhard Schröder kancellár rövid megbeszélést folytatott a román államfővel – írja az Adevarul.


„Rövid, de érdekes” – jellemezte a beszélgetést a kancellár. Schröder szavai szerint „Románia rendkívül érdekes piac Németország számára. Ezért bátorítani fogjuk a német gazdaság szerepvállalását Romániában”.


A német politikus úgy értékelte, hogy a román államfővel folytatott megbeszélésének központi témája Románia EU-csatlakozása volt. „Támogatjuk Romániát és hisszük, hogy a 2007-es határidő reális. Románia azon vágya, hogy 2004-ig lezárja a tárgyalásokat, egy ambiciózus cél. Felajánlottuk segítségünket. A tárgyalások azonban nem kétoldalú síkon, hanem az Európai Bizottsággal folynak” – árnyalta a kérdést Schröder. Iliescu elnök megdicsérte a kancellárt a kormány új székházáért, amelyet Berlin központjában építettek fel, közzel az Elnöki Hivatalhoz és a Reichstaghoz.


A román államfő hazája számára jótékony hatásúnak nevezte a Németországgal való együttműködést és amellett lobbizott, hogy Berlin támogassa Romániát az EU-csatlakozási folyamatban. „Számunkra a kulcspillanat az idén ősszel közzéteendő országjelentés lesz. A Strasbourban lefolytatott találkozóim után, bátorító értékeléseket kaptam arra, hogy ez a jelentés pozitív lesz” – mondta Iliescu.


Ion Iliescu részt vett a román–német gazdasági fórumon. Néhány tucat német és román üzletember előtt az elnök igyekezett minél helyesebb képet bemutatni a román gazdasági valóságról. Arra szólította fel a németeket, hogy fektessenek be az energiaipari, a banki és az idegenforgalmi ágazatokba, egyes nagy komplexumok privatizálásába, mint amilyen a resicabányai acélmű, vagy a craiovai Electroputere.


A németeket azonban a repterek és általában az infrastruktúra érdekli. Néhány üzletember azt kérte az elnöktől, hogy ezen területekről mondjon többet. „Korszerűsíteni akarjuk a jászvásári, suceavai és tulceai reptereket, melyek fontos idegenforgalmi és történelmi térségek” – mondta az elnök. Ezzel összefüggésben a Deutsche Bank bejelentette, hogy be fog fektetni egy romániai autópályába és a Bukarest és Budapest közötti 400 kilométernyi autópálya építésébe.


Ugyancsak a román autópályaépítéshez kapcsolódó hír, miszerint 2008-ig befejezik a Nagylak–Arad–Temesvár–Lugos autópályát. Ezt egyébként Sergiu Sechelariu, a román Közlekedésügyi, Építésügyi és Idegenforgalmi Minisztérium államtitkára mondta. „Az autópályára szükség van, hogy Bukarestet Európához kapcsolhassuk. A befektetés értéke 750 millió euró, az Európai Befektetési Bank pedig érdeklődést mutatott ezen terv finanszírozása iránt. Az egész autópálya 150 kilométeres lesz, az első 30 kilométer tervezése pedig az idei év végén kezdődik” – hangsúlyozta Sechelariu.


Forrás: Eurocom Kft./Romániai Sajtófigyelő

Ajánlott videó

Olvasói sztorik