Belföld

Kártérítést kérnek az 5-ös út mellett élők

Kártérítési igényt nyújtott be pénteken az Összefogás az 5-ös út Mentén Élőkért – Dabasért Egyesület a közlekedési tárcához az úton megnövekedett forgalomból adódó hátrányok ellentételezésére – közölte Bálintné Reiszki Zsuzsanna, az egyesület egyik vezetője pénteken az MTI-vel.

A kártérítési igényről szóló, az MTI-nek is átadott dokumentum szerint az M5-ös autópályára kötött előnytelen koncessziós szerződés következtében a túl drága autópályáról a forgalom egy része az 5-ös útra zúdult, s ez 110 családnak okozott különböző mértékű károkat. Így az autók előidézte rezgések következtében megrepedeztek a házfalak, a szennyezett levegő miatt elpusztult növényeket pótolni kellett, a környezeti ártalom miatti megbetegedések keresetkiesést okoztak, illetve a gyógyszerek vásárlása is többletköltséget jelentett.

Az összesített kárigény 411,5 millió forint – mondta az egyesület vezetője. Hangoztatta: mérésekkel bizonyított, hogy a tiszta környezetre vonatkozó alkotmányos és emberi jogaikat az illetékes hatóságok megsértik, ingatlanjaikban és egészségükben súlyos vagyoni és nem vagyoni károkat okoznak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik