Belföld

A Fidesz riasztotta el a Dunaferr befektetőit

A Fidesz helyi képviselőinek nyilatkozatai jelentős mértékben rontják a privatizáció előtt álló Dunaferr helyzetét - mondta Podolák György , az Országgyűlés Gazdasági Bizottságának alelnöke, a Dunaferr privatizációs pályázatának kiírásával kapcsolatos sajtótájékoztatón.

A képviselő úgy ítélte meg: az ÁPV Rt. szorosan együttműködött az üzemi tanáccsal a Dunaferr Rt. privatizációs szerződésének kiírása során. Példaként említette: a leendő tulajdonossal szemben hosszú távú befektetési igényt fogalmaztak meg, és a dolgozók öt százalék tulajdoni hányadot vásárolhatnak a részvénytársaságban. Emlékeztetett arra, hogy az üzemi tanács 14 pontos követelését az ÁPV Rt. igazgatósága figyelembe vette. A pályázati kiírásban rendkívül szigorú feltételeket határozott meg a befektetőknek. A befektetői ajánlatok elbírálásában 30 százalékot a foglalkoztatás, 30 százalékot a beruházás, 25 százalékot a jelentős tőkeemelés, tíz százalékot az üzleti terv, öt százalékot a vételár jelent – tette hozzá.

Podolák György szerint az ellenzéki politikusok a feszültség gerjesztésével elriasztják a Dunaferr vásárlóit és a leendő befektetőket. A képviselő szerint érthetetlen, hogy azt kérik számon az üzemi tanácson és a szakszervezeten, ami már teljesült, és elmarasztalják a dolgozókat, amiért nem hajlandók sztrájkolni. Az MSZP gazdasági munkacsoportjának vezetője hozzátette: Dorkota Lajos képviselő és társainak nyilatkozatai “magukon kívül mindenkit elmarasztalnak”. A gazdasági bizottság alelnöke úgy látja: a dunaújvárosiaknak emlékezniük kell arra, hogy a 2000. évi, mintegy 7 milliárdos nyereségből hogyan lett 2002-re 2 milliárdos veszteség.

Kilenc befektető vásárolta meg pénteken 14 óráig a Dunaferr privatizáció pályázati dokumentációját – közölte az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt.. Az ÁPV Rt. értékelése szerint az érdeklődők száma megfelel

az előzetes tárgyalások után kialakult várakozásoknak.

A pályázatok beadási határideje 2003. október 2-a. A pályázati felhívás szeptember 15-én jelent meg két országos napilapban és a Financial Times-ben. Az ÁPV Rt. olyan tőkeerős stratégiai befektetőt keres a privatizációs eljárás során, aki hosszú távra biztosítani tudja a Dunaferr-csoport működését, tevékenységének fejlesztését, valamint a munkavállalók foglakoztatását.

A kormány márciusban határozott a Dunaferr Rt. privatizációjának megindításáról. Március végén az ÁPV Rt. igazgatósága úgy döntött, hogy a tranzakciót közbeszerzési eljárás útján kiválasztott szakértő bevonásával kívánja lebonyolítani.

A felhívásra tízen jelentkeztek, közülük a PricewaterhousCoopers nyert. Feladata a privatizációs koncepció és a pályázati kiírás összeállítása, a pályázat lebonyolítása, a kiválasztott befektetővel való szerződés előkészítése.

Az ÁPV Rt. igazgatósága szeptember elején döntött a privatizációs pályázat kiírásáról. A Dunaferr Rt. részvényeinek 79 százalékára írtak ki pályázatot és további 5 százalékot vásárolhatnak kedvezményesen a dolgozók.

A Dunaferr privatizációja során elsődleges szempont a foglalkoztatás. Ezen kívül a befektetőnek 250 millió euró beruházást vállalnia kell, valamint 13 milliárd forint tőkeemelést kell végrehajtania.

A befektetői ajánlatok elbírálásában 30 százalékot a foglalkoztatás, 30 százalékot a beruházás, 25 százalékot a tőkeemelés, 10 százalékot az üzleti terv, 5 százalékot a vételár jelent.

Tavaly év végi adatok szerint a Dunaferr vállalatcsoport több mint 9.300 főt foglalkoztat. A Dunaferr Rt. 2003. első félévben 1,7 milliárd forint adózás előtti nyereséget ért el, az év végére pedig nullszaldóval számol a cég. Tavaly a Dunaferr konszolidált vesztesége 9,56 milliárd forint, nettó árbevétele pedig 151,9 milliárd forint volt.

A cég konszolidált nettó árbevétele 2001-ben 161 milliárd forint volt, emellett 8,48 milliárd forint veszteséget könyvelt el, míg egy évvel korábban 173 milliárd forint nettó árbevétel mellett 3,5 milliárd forint volt a mérleg szerinti nyereség.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik