Belföld

A Bundestag megszavazta az egészségügyi reformot

A német parlament alsóháza, a Bundestag pénteken nagy többséggel megszavazta az egészségügyi reformot, amely része a német szociális jóléti állam olcsóbbá tételét célzó kormányzati törekvéseknek. 514 képviselő szavazatott igennel, 54 nemmel.

Az igenek nagy száma azzal magyarázható, hogy a reformot az ellenzéki kereszténypártokkal együtt dolgozták ki a kormányzó szociáldemokraták és zöldek. Még így is fontos volt ez utóbbiak számára annak bizonyítása, hogy saját erőből is képesek lettek volna elfogadtatni a csomagot.

Gerhard Schröder kancellár állítólag ismét lemondással fenyegetőzött, illetve a koalíció felbomlásával, amennyiben a többséget a kormányzati oldalon nem lennének képesek saját erőből összehozni. Állítólag ezért hívták idő előtt haza Joschka Fischer külügyminisztert is New Yorkból, az ENSZ közgyűlés ülésszakáról.

Az egészségügyi reform az alsóházi elfogadással túljutott az első parlamenti akadályon. Megméretésre kerül a felsőházban, a Bundesratban is, ahol az ellenzék van többségben. A törvény nyomán az egészségügyi biztosítók 20 milliárd eurós tehertől szabadulnak meg, a reformok, avagy megszorítások a paciensektől, biztosítottaktól magasabb önrészesedést, gyógyszervásárlásnál ráfizetést, saját zsebből összegpótlást követel meg.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik