Belföld

Sikersztori – vélemények a Postabank-privatizációról

A pénzügyi tárca és az ÁPV Rt. is kimagasló sikernek tartja a Postabank-privatizációt. A legalacsonyabb árajánlat is meghaladta a bank vagyonértékelő szerinti értékét.

László Csaba pénzügyminiszter az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt. sajtótájékoztatóján elmondta: a Postabank 99,665 százalékos részvénycsomagjáért a Budapest Bank Rt. 69,222 milliárd forintot ígért, a Bank Austria Creditanstalt AG (a magyarországi HVB Bank tulajdonosa) 85,1 milliárd forintot, az Erste Bank pedig több mint 101,298 milliárd forintot ajánlott.

Mint a privatizációs szervezet részvényesi jogainak gyakorlója kiemelte: a privatizáció sikeres volt, ebben nagy szerepet játszott mind az ÁPV Rt., mind a Postabank menedzsmentje. Fontosnak nevezte, hogy a magyarországi bankpiacon a verseny erősödni fog, ami a lakosság számára jobb pénzpiaci szolgáltatásokat eredményez majd.

A nyertes Erste Bank Rt. vezérigazgatója, Kisbenedek Péter a bejelentést követően elmondta: a megvétel mérföldkő, az Erste szerepe a vásárlással megerősödik a régióban, a csehországi, horvátországi, szlovéniai tapasztalatokat is felhasználják, és a vétel révén növelik magyarországi pénzpiaci szerepüket. Az Erste kiemelt régiójának tartja a közép-kelet-európai
térséget, már most 11 millió ügyfele van a régióban.

Mészáros Tamás, az ÁPV Rt. igazgatóságának elnöke elmondta: a privatizáció során a végső ajánlatot tevő mindhárom pályázó érvényes ajánlatot adott be. Hangsúlyozta, hogy a verseny korrekt volt, és a törvényesség maximálisan érvényesült a folyamatban. “A privatizáció során mindvégig elsőrendű fontosságú volt a tiszta és áttekinthető lebonyolítás” – tette hozzá.

Kamarás Miklós, az ÁPV Rt. vezérigazgatója szerint a pályázat lebonyolítása gyorsnak számít. Mint mondta, valódi verseny volt, ami a kialakult árra is pozitívan hatott. A vezérigazgató szólt arról: a Postabank saját tőkéje jelenleg 36,5 milliárd forint, a vagyonértékelő cég 50 milliárd forintra értékelte a hitelintézetet, ezt az árat a legalacsonyabb ajánlat is lényegesen meghaladta.


Elmondta: a nyertessel október 16-ig kell a szerződést “tető alá hozni”, a teljes folyamat ez év december 15-ig lezárul. Aabban az esetben azonban, ha október 16-ig nem sikerülne megállapodni a legnagyobb vételi ajánlatot adó Erstével, akkor a vásárlásról a második helyezettel kezdenek el tárgyalni, ha ez sem sikerülne, akkor a harmadik helyezett lép előre.

Az ÁPV Rt. vezérigazgatója jelezte, hogy a Konzumbank privatizációja esetében hasonló eljárást követnek majd, a Földhitel- és Jelzálogbank vonatkozásában pedig a tőzsdei kibocsátás is nagy szerepet játszik.

Kérdésekre válaszolva Kamarás Miklós elmondta: a privatizációból befolyó bevétel várhatóan decemberben érkezik be a költségvetésbe. Egyúttal arról is szólt, hogy az ÁPV Rt. a szerződéskötés időpontjáig kimunkálja a dolgozói kedvezményes részvényvásárlás lehetőségét is a Postabank privatizációja kapcsán.

Arra a kérdésre, hogy korábban a három bank értékesítésétől vártak 100 milliárd forintot, Kamarás Miklós elmondta: a Postabank privatizációját mind a Pénzügyminisztérium, mind az ÁPV Rt. kimagasló sikernek tartja, de azt is tudni kell, hogy az ÁPV Rt. különböző jogcímeken jelenleg 100 milliárd forint tartozással rendelkezik.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.