Belföld

Sikersztori – vélemények a Postabank-privatizációról

A pénzügyi tárca és az ÁPV Rt. is kimagasló sikernek tartja a Postabank-privatizációt. A legalacsonyabb árajánlat is meghaladta a bank vagyonértékelő szerinti értékét.

László Csaba pénzügyminiszter az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt. sajtótájékoztatóján elmondta: a Postabank 99,665 százalékos részvénycsomagjáért a Budapest Bank Rt. 69,222 milliárd forintot ígért, a Bank Austria Creditanstalt AG (a magyarországi HVB Bank tulajdonosa) 85,1 milliárd forintot, az Erste Bank pedig több mint 101,298 milliárd forintot ajánlott.

Mint a privatizációs szervezet részvényesi jogainak gyakorlója kiemelte: a privatizáció sikeres volt, ebben nagy szerepet játszott mind az ÁPV Rt., mind a Postabank menedzsmentje. Fontosnak nevezte, hogy a magyarországi bankpiacon a verseny erősödni fog, ami a lakosság számára jobb pénzpiaci szolgáltatásokat eredményez majd.

A nyertes Erste Bank Rt. vezérigazgatója, Kisbenedek Péter a bejelentést követően elmondta: a megvétel mérföldkő, az Erste szerepe a vásárlással megerősödik a régióban, a csehországi, horvátországi, szlovéniai tapasztalatokat is felhasználják, és a vétel révén növelik magyarországi pénzpiaci szerepüket. Az Erste kiemelt régiójának tartja a közép-kelet-európai
térséget, már most 11 millió ügyfele van a régióban.

Mészáros Tamás, az ÁPV Rt. igazgatóságának elnöke elmondta: a privatizáció során a végső ajánlatot tevő mindhárom pályázó érvényes ajánlatot adott be. Hangsúlyozta, hogy a verseny korrekt volt, és a törvényesség maximálisan érvényesült a folyamatban. “A privatizáció során mindvégig elsőrendű fontosságú volt a tiszta és áttekinthető lebonyolítás” – tette hozzá.

Kamarás Miklós, az ÁPV Rt. vezérigazgatója szerint a pályázat lebonyolítása gyorsnak számít. Mint mondta, valódi verseny volt, ami a kialakult árra is pozitívan hatott. A vezérigazgató szólt arról: a Postabank saját tőkéje jelenleg 36,5 milliárd forint, a vagyonértékelő cég 50 milliárd forintra értékelte a hitelintézetet, ezt az árat a legalacsonyabb ajánlat is lényegesen meghaladta.


Elmondta: a nyertessel október 16-ig kell a szerződést “tető alá hozni”, a teljes folyamat ez év december 15-ig lezárul. Aabban az esetben azonban, ha október 16-ig nem sikerülne megállapodni a legnagyobb vételi ajánlatot adó Erstével, akkor a vásárlásról a második helyezettel kezdenek el tárgyalni, ha ez sem sikerülne, akkor a harmadik helyezett lép előre.

Az ÁPV Rt. vezérigazgatója jelezte, hogy a Konzumbank privatizációja esetében hasonló eljárást követnek majd, a Földhitel- és Jelzálogbank vonatkozásában pedig a tőzsdei kibocsátás is nagy szerepet játszik.

Kérdésekre válaszolva Kamarás Miklós elmondta: a privatizációból befolyó bevétel várhatóan decemberben érkezik be a költségvetésbe. Egyúttal arról is szólt, hogy az ÁPV Rt. a szerződéskötés időpontjáig kimunkálja a dolgozói kedvezményes részvényvásárlás lehetőségét is a Postabank privatizációja kapcsán.

Arra a kérdésre, hogy korábban a három bank értékesítésétől vártak 100 milliárd forintot, Kamarás Miklós elmondta: a Postabank privatizációját mind a Pénzügyminisztérium, mind az ÁPV Rt. kimagasló sikernek tartja, de azt is tudni kell, hogy az ÁPV Rt. különböző jogcímeken jelenleg 100 milliárd forint tartozással rendelkezik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik