Belföld

Ok nélkül lépett a rendőrség – megszólal a Duna-Profit

Megijedtek az ingatlanszövetkezetek befektetői, kérik vissza a pénzüket. A Duna-Profit igazgatója elmondta az FN-nek, hogy rendőrségi túlkapást gyanítanak a céget ért vádak hátterében.

Több, egymástól látszólag független esemény erős kölcsönhatásával is magyarázható, ami a Duna-Profittal történt. Ha csak időrendben nézzük: a KPHM és a Vertical-Invest körüli botrányok alapjaiban rengették meg az
Ok nélkül lépett a rendőrség – megszólal a Duna-Profit 1

ingatlanszövetkezetek iránti bizalmat. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) fizetett hirdetése intő jel volt: arra hívta fel az állampolgárok figyelmét, hogy az ingatlanszövetkezetek nem tartoznak a PSZÁF ellenőrzése alá, így garanciát sem vállal az ilyen befektetésekért. Egyre többen pedig úgy értelmezték a botrányba keveredett cégekről szóló tudósításokat, mintha párhuzam lenne felállítható a szövetkezetek taggyűjtése és a piramisjátékok közt.

Mindez olyan helyzetet teremtett, hogy az ingatlanszövetkezetek befektetői inkább lemondtak a várt hozamról, idő előtt kezdték visszakérni pénzüket. Nem minden szövetkezet teszi ezt lehetővé, de ahol a szerződés megengedi, ott is korlátozhatja a kifizetést a szövetkezet likviditása. A szövetkezet ingatlanok építésébe fekteti a begyűjtött pénzt, és ha tömegesen kérik vissza a befektetők, akkor ez az igény nehezen vagy a „kritikus tömeg” felett késve teljesíthető. Ez azt jelenti, hogy a jogos igényt előre nem tervezhető oknál fogva a cég nem tudja haladéktalanul kifizetni.

A Duna-Profit

 

Az ingatlanszövetkezetnek mintegy 3000 tagja van. Tehermentes tulajdonát képezi a sajóvelezdi ablakprofilgyár, a balatonlellei Napfény Hotel, a dávodi Fortuna Hotel, a nagybaracskai Termálfürdő, illetve két további beépítetlen ingatlan. A beruházások értéke mintegy 5 milliárd forint. A szövetkezet bankszámláján jelenleg 120 millió forint van. Ezekből a szövetkezet fedezni tudja a tagok kifizetését.  

Robban a puskaporos hordó

A szövetkezeti botrányok utáni feszült helyzetben sorsdöntő lehet, hogy milyen hírek jelennek meg egy ingatlanszövetkezetről. A Duna-Profit vezetősége megdöbbenve értesült a céget ért vádakról. A rendőrség közleményéből kiderült, hogy a Duna-Profit Ingatlanszövetkezetet közvetlenül érintő büntetőeljárás indult ismeretlen tettes ellen, üzletszerűen elkövetett csalás alapos gyanúja miatt. A közlemény megjelenése óta a cég nem kapott tájékoztatást, hogy minek alapján fogalmazott meg alapos gyanút a rendőrség.

A cég vezetői úgy gondolják, hogy rendőrség elhamarkodottan és megalapozatlanul intézkedett, ezért indítványt fogalmaztak meg a Szombathelyi Városi Ügyészség vezetőjének, melyben panaszt tettek. A cég egyik igazgatója, Pákh László a FigyelőNet megkeresésére hajlandó volt ismertetni a Duna-Profit álláspontját a szeptember 18-án kirobbant ügyben.


Szeptember 18. előtt

Az ingatlanszövetkezetekkel szemben kialakult bizalmatlanság hatására a Duna-Profit tagjai egyre nagyobb számban kívánták visszakapni befektetett pénzüket. Az ingatlanszövetkezeti befektető részjeggyel válik taggá, és ezután célrészvény-megállapodást köt, ami egy kétoldalú szerződés a szövetkezet és a tag között. Ebben a célrészvény-megállapodásban rögzítik a befektetés összegét és a hozam mértékét, illetve szerepel benne egy olyan pont, amely lehetővé teszi a tag számára, hogy a futamidő lejárta előtt kivehesse pénzét a szövetkezetből – a futamidő végére garantált hozam nélkül.

Ez a lehetőség azonban nem minden ingatlanszövetkezetnél áll fenn. Az idő előtti kivételek egyedi elbírálásúak, mivel nem várt kiadást jelentenek a cég számára. A kifizetésről az ingatlanszövetkezet elnöke dönt, és nyolcnapos átfutási idővel vehető fel az összeg. A Duna-Profit minden esetben eleget tett ezeknek a kéréseknek, amíg elegendő likvid tőke állt rendelkezésére.

Az ingatlanszövetkezet tevékenységéből fakadóan a cég pénzét ingatlanokba fekteti, és csak korlátozott „készpénzzel” rendelkezik – ismertette a szövetkezeti forma egyik sajátosságát az igazgató. „A megszaporodott kifizetési kérelmek mindegyikének eleget kívántunk tenni, remélve, hogy ezzel a megtarthatjuk a tagok bizalmát” – mondta Pákh László. A likvid keret bővítéséhez azonban a szövetkezetnek értékesítenie kellet a tulajdonában lévő XIII. kerületi társasházat. Ez természetesen időt vett igénybe, közben az idő előtti kifizetések iránti igény egyre nőtt.

Az Vertical és a KPHM tönkremenetelének hírére egy hónap alatt a tagok száma 4500-ról 3000-re apadt – mondja a cég igazgatója. Hozzávetőlegesen 1500 befektető kérte vissza pénzét, s ez jelentős megterhelést jelentett, de a cég eleget tett a tagok összesen 700 millió forintos igényének. A kifizetésék sajnálatos módon nem a várt hatást érték el, ellenkezőleg: egyre többen jelentkeztek a pénzükért. A társasház értékesítéséből származó 200 millió forint vételárrész az igények közel felét fedezte.

A helyzet megoldása érdekében a Duna-Profit szeptember 18-ára rendkívüli taggyűlést hívott össze. Ezen jelen voltak: a szövetkezet vezetősége, az ügyfélszolgálati irodák munkatársai és 300 befektető. A tagok 298:2 arányban támogatták azt a javaslatot, hogy az idő előtti kifizetések esetében a Duna-Profit a befektetett összeg 20 százalékát azonnal, 80 százalékát három hónapon belül visszafizeti, ha erre a tag igényt nyújt be. Pákh László fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy a Duna-Proftinál a tagoknak joguk van a szövetkezet befektetéseibe betekinteni és a taggyűlésen szavazni róluk. Továbbá joguk van betekinteni a cég mérlegébe, amiből szintén kiderül, hogy a befektetett pénz biztonságban van.

Zárt ajtók – szeptember 18.

A szövetkezettel kapcsolatos információkat a tagok hét vidéki és egy budapesti ügyfélszolgálati irodában érhetik el. A taggyűlés ideje alatt a Duna-Profit szombathelyi irodáját felkereste egy szövetkezeti tag. Az ügyfélszolgálati iroda egy több céget befogadó irodaházban működik, ajtaja közös folyósóra nyílik. Mint utólag kiderült, az ajtóról a Duna-Profit munkatársai által kifüggesztett tájékoztatást – miszerint a rendkívüli taggyűlés miatt az iroda szeptember 18-án zárva tart – leszakították, így a szombathelyi befektető nem értesülhetett a különleges záróráról. Az általános rossz megítélés miatt úgy vélte, csalásról van szó, a szövetkezet eltüntette pénzét, ezért a rendőrségre ment, és feljelentést tett. Rajta kívül még egy tag tett bejelentést a szombathelyi rendőrkapitányságon.

Fontos hangsúlyozni, hogy eközben a szövetkezet 300 tagja Budapesten döntött a kifizetésekről. A rendőrség azonban a bejelentések után eddig ismeretlen adatok alapján azonnal házkutatási parancsot adott ki.

Házkutatások a szövetkezet képviselői nélkül


A cég vezetői továbbra sem értik, hogy a késő éjszaka megtartott és a zárak feltörésével járó házkutatás előtt miért nem kereste meg őket a rendőrség. Sem az ügyfélszolgálati irodák vezetőit, sem a cég igazgatóit nem tájékoztatták a házkutatás megkezdéséről, holott a Büntetőeljárásról szóló törvény (Be) 103. paragrafusának értelmében a rendőrségnek ez kötelessége lenne. Némethy András, a Duna-Profit elnöke a szeptember 18-ai taggyűlés levezetése után közvetve értesült az irodák feltöréséről. A győri kirendeltség vezetőjét csütörtök éjszaka az ügyfélszolgálat melletti presszó alkalmazottja hívta, hogy a rendőrség éppen most hatol be a Duna-Profit irodájába.

Némethy azonnal telefonált a győri rendőrkapitányságra, ahol az ügyben nem tudtak neki felvilágosítást adni, a szombathelyi rendőrségre irányították. A szombathelyi rendőrségen közölték vele: jó, hogy telefonál, mert negyedórán belül meg kell jelennie a rendőrségen, és fel kell adnia magát. Némethy András ilyen körülmények közt a jogi képviselője nélkül nem volt hajlandó azonnal megjelenni a rendőrségen. Közölte, hogy ügyvédje kíséretében eleget tesz kötelezettségének, de nem negyedórán belül. Ezek után Némethy András ellen elfogatóparancsot adtak ki.

Hova tűnt Némethy? 

Némethy Andrást péntek óta a szövetkezet dolgozói sem tudják közvetlenül elérni. A Duna-Profit szempontjából a munkatársak ezt rossz megoldásnak tartják, de emberileg megértik döntését, hiszen méltánytalan, hogy ellene még szeptember 18-án elfogató parancsot foganatosítottak, anélkül, hogy előzőleg idézést kapott volna. Némethynek egyébként minimum 6-8 hónapot kellene előzetes letartóztatásban börtönben ülnie, amíg a szakértők a több ezer oldalas céganyagokat áttekintve ki nem derítik, hogy szabályos volt-e a cég működése. 

Miért büntetőeljárás a Duna-Profit ügye?


Szeptember 18-a óta sem derült ki, hogy a bejelentések után miért nem esetleges polgári eljárás indult a Duna-Profit ellen, miért büntetőjogi eljárás sújtja a céget. Az sem ismeretes, hogy minek alapján fogalmazta meg a szombathelyi rendőrség a csalás vádját. Megkeresésünkre Szalai Ferenc, a szombathelyi rendőrség ez ügyben illetékes munkatársa nem volt hajlandó a közleményen túl egyéb felvilágosítást adni. A rendőrség által kiadott közleményben egyébként jogellenesen szerpel Némethy András neve. Mivel büntetőeljárás nem folyik ellene, ezért nevének közelményben történő megjelentetése sérti Némethy személyiségi jogait. Amennyiben büntetőeljárás folyna ellene, akkor is csak monogramját használhatták volna a közelmény megírása során.

A házkutatások megkezdésekor a Duna-Profit munkatársai a tájékoztatás hiányában egyik irodánál sem voltak jelen a hét közül. A lefoglalt iratokról és számítógépekről pontos jegyzőkönyvet és mardéktalan lajstromot még mindig nem kapott a Duna-Profit. A soproni irodából érthetetlen okokból még egy monitort és egy nyomtatót is elvittek.

A FigyelőNet kérdésére, hogy a közelmúltban folyt-e valamilyen eljárás a szövetkezettel szemben, Pákh László elmondta, hogy a közelmúltban vizsgálatot folytatott az APEH, a rendőrség és az ügyészség. A vizsgálatokra a két évvel ezelőtt elnökségen lévő Lengyel József személye adott okot. A volt elnök ellen a rendőrség eljárást indított, de nem a Duna-Profit ingatlanszövetkezettel kapcsolatos ügyekben, hanem egy másik gazdasági szervezetbeli ténykedése miatt. Lengyel Józseftől a későbbi vezetés teljes mértékben elhatárolódott. A vizsgálatok már lezárultak, és semmilyen szabálysértést nem állapítottak meg.

Egyedül a Fogyasztóvédelmi Felügyelet szabott ki bírságot a szövetkezetnek, mivel honlapjáról nem távolította el időben a hozamszámláló programot, és ezzel megszegte a reklámtörvény ingatlanszövetkezetekre vonatkozó passzusát. A számlálót azóta a Duna-Profit levette a honlapról, és a kifizette a kiszabott félmillió forintos büntetést. Semmilyen más elmarasztalás a többi hivatal részéről nem történt.

Október 6-án rendkívüli közgyűlést tart a Duna-Profit, ahol tájékoztatják a befektetőket az ügy állásáról. Addig az eljárás miatt kifizetések nem várhatók. A Duna-Profit vezetői a cég további működésének ügyeivel foglalkoznak, nem kívánnak a médián keresztül üzengetni, ezért is nem álltak eddig a nyilvánosság elé – jelentette ki az igazgató. A jogi képviselők – a Bárándy valamint a Berta és Kovács ügyvédi irodák munkatársai – ellátják feladatukat, és miután bebizonyosodik, hogy a csalás vádja alaptalan, a Duna-Profit minél előbb folytatja rendes működését.

Ajánlott videó