Belföld

Nagyfúzió előtt az orosz acélipar

Elemzői vélekedés szerint nagyfúzió előtt áll az orosz acélipar: két jelentős cége, a Jevraszholding és a Szeversztal - együttesen 4-5 milliárd eurós piaci tőkeértékkel - egyesülni készül.

A moszkvai Izvesztyija csütörtöki jelentése szerint a két cég együtt az orosz acéltermelés 40 százalékát adja. Mindkét cég a világ húsz vezető acéltermelője között van.

Oroszországban szakértők szerint eljött az idő egy orosz szuperkonszern létrejöttére, mivel a nyugati versenytársak visszariadnak a nagyobb szabású elkötelezettségektől. Ezt elemzők mindenekelőtt az orosz konszernek átláthatatlanságával hozzák összefüggésbe.

Szerdán nyilvánosságra hozott adatai szerint veszteséggel zárta az első félévet a harmadik legnagyobb európai acélgyártó, a Corus, amely borúlátóan nyilatkozott a közeli kilátásokról is. Az acélipari cég első hathavi egyszeri tételek nélküli működési vesztesége 36 millió font (60 millió dollár) volt, és ezzel már negyedik éve folyamatosan veszteséges. Az idei első félévi veszteség jóval kisebb volt a tavalyi 252 millió fonthoz képest és megfelelt a cég várakozásainak.

A Corus 1999-ben jött létre a British Steel és a holland Hoogovens egyesülésével.

Ajánlott videó

Egy friss hazai felmérés szerint az embereknek csupán a 12 százaléka készít végrendeletet. Arról nincs adat, hogy a népesség hány százalékának vannak érdemi ismeretei az öröklés szabályairól. Sándor Zsuzsa most felhívja a figyelmet néhány gyakori tévedésre.