Belföld

Megkezdődhet a Vértesi Erőmű privatizációja

A parlament gazdasági bizottságának energetikai albizottsága szerdai ülésén tudomásul vette a Vértesi Erőmű Rt.-nél a privatizációs folyamat elindítását ; a testület reményét fejezte ki, hogy a térségben a foglalkoztatási, a fejlesztési és a környezetvédelmi elvárás teljesülni fog a privatizáció során.

A Vértesi Erőmű Rt. privatizációjáról folyó tárgyalások a befejező szakaszhoz közelednek. A négy befektetővel megkezdett többfordulós tárgyalást követően az ÁPV Rt. igazgatósága úgy döntött, hogy a magyar érdekeltségű Vértesi Energia Konzorciummal tárgyal az adásvételi szerződésről – közölte Kamarás Zoltán, az ÁPV Rt. ügyvezető igazgatója a bizottsági ülésen.

Elmondta, a privatizációs szerződés tervezetében szerepel, hogy a befektető átvállalja az állami garanciával felvett hitelkötelezettséget, folytatja a megkezdett élettartam-meghosszabbító, úgynevezett retrofit programot, fenntartja a társaság fizetőképességét és mintegy 4 milliárd forinttal feltőkésíti a céget.

Hozzátette, a befektető tovább működteti a bánhidai erőművet, és új blokkot állít üzembe, a mányi bányát tovább üzemelteti, fenntartja az ágazati kollektív szerződést, valamint vállalja a foglalkoztatáspolitikai megállapodást; nem tervez csoportos elbocsátást, fejleszti az oktatási rendszert. A munkavállalók 50 százalékos kedvezménnyel, a társaság részvényeinek 15 százalékát vehetik meg.

Kamarás Zoltán elmondta, december 15-ig lebonyolíthatók azok a hatósági eljárások, amelyek a privatizációs szerződés érvénybe lépéséhez szükségesek. Holló Vilmos, a Vértesi Erőmű Rt. igazgatóságának elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy október 30-án lejár a 3 milliárd forintos, hitelfelvételre adott állami garancia, és tudni kellene azt is, hogy 2004-re milyen feltételek mellett lehet megkötni az energiaértékesítési szerződést.

Lázár Mózes (Fidesz) elmondta, hogy ellenzi a Vértesi Erőmű privatizációját. Mint hozzátette, a korábbi energiaprivatizáció “szomorú történet”. Szerinte biztosabb lenne, ha az állam állna a cég mögé, magánbefektetőtől nem várható el ugyanis, hogy minden elvárásnak megfeleljen. Kijelentette, a térségben a privatizációs szándék váratlanul jött, ezért feszültséget okoz.

Kapolyi László (MSZP), aki a tulajdonában lévő System Rt.-n keresztül részese a befektetői csoportnak, visszautasította a Vértesi Erőmű Rt. privatizációja ellen “a térségben indított politikai támadást”.

Szalay Gábor (SZDSZ), a gazdasági tárca volt politikai államtitkára arról beszélt, hogy az energetika nem tulajdonforma-függő, és a befektetőket nem szabad politikai támadásokkal elbizonytalanítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik