Belföld

Európai szoftverszabadalmi törvény született

Az EU törvényhozó testülete szerdán egy olyan szöveget szavazott meg, amely meghatározott korlátok közé tereli a szoftverek szabadalmaztatását. A tervezet törvénnyé válásához miniszterek tanácsának és az Európai Bizottságnak is a hozzájárulása szükséges.

A 364 igen, 153 nem szavazattal és 33 tartózkodással elfogadott tervezet azt mutatja, hogy a képviselők figyelmen kívül hagyták a keményen lobbizó szembenálló felek érveit, és kompromisszumra törekedtek.

A képviselők több helyen is módosítottak a bizottság által megfogalmazott szövegen, és a változások zöme a szabadalmak megszerzésének megnehezítését célozza. Száműzték a szövegből az algoritmusok és az üzleti módszerek szabadalmaztatását.

„A számítógépes programokat érintő újítások, amelyek üzleti, matematikai vagy más módszereket használnak, és nem hoznak létre olyan hatást, melyek túlmennek a program és az azt futtató számítógép, a hálózat vagy más programozható apparátus megszokott fizikai együttműködésén, nem kaphatnak szabadalmat”, fogalmaz a módosított szöveg.

Ez csak az első szavazás volt a kérdésről, a szoftverek szabadalmaztatását szabályozó direktíva akkor válik véglegessé, ha a miniszterek tanácsa megvitatja, majd ezután a parlament ismét megszavazza. A tervezetet előterjesztő, és a bizottsági vitát vezető brit képviselő, Arlene McCarthy – éppen a szigorú módosítások miatt – arra számít, hogy a szöveget el fogja utasítani a 15 tagállam kormánya és az eredeti szövegváltozatot író bizottság is.

Ha nem sikerül egyezségre jutni, akkor marad a müncheni konvenció, amely a nemzeti törvények és rendeletek szövevényén alapul, és amit éppen az egységes direktíva révén akartak felszámolni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik