Belföld

Európai szoftverszabadalmi törvény született

admin

2003. 09. 25. 12:04

Az EU törvényhozó testülete szerdán egy olyan szöveget szavazott meg, amely meghatározott korlátok közé tereli a szoftverek szabadalmaztatását. A tervezet törvénnyé válásához miniszterek tanácsának és az Európai Bizottságnak is a hozzájárulása szükséges.

A 364 igen, 153 nem szavazattal és 33 tartózkodással elfogadott tervezet azt mutatja, hogy a képviselők figyelmen kívül hagyták a keményen lobbizó szembenálló felek érveit, és kompromisszumra törekedtek.

A képviselők több helyen is módosítottak a bizottság által megfogalmazott szövegen, és a változások zöme a szabadalmak megszerzésének megnehezítését célozza. Száműzték a szövegből az algoritmusok és az üzleti módszerek szabadalmaztatását.

„A számítógépes programokat érintő újítások, amelyek üzleti, matematikai vagy más módszereket használnak, és nem hoznak létre olyan hatást, melyek túlmennek a program és az azt futtató számítógép, a hálózat vagy más programozható apparátus megszokott fizikai együttműködésén, nem kaphatnak szabadalmat”, fogalmaz a módosított szöveg.

Ez csak az első szavazás volt a kérdésről, a szoftverek szabadalmaztatását szabályozó direktíva akkor válik véglegessé, ha a miniszterek tanácsa megvitatja, majd ezután a parlament ismét megszavazza. A tervezetet előterjesztő, és a bizottsági vitát vezető brit képviselő, Arlene McCarthy – éppen a szigorú módosítások miatt – arra számít, hogy a szöveget el fogja utasítani a 15 tagállam kormánya és az eredeti szövegváltozatot író bizottság is.

Ha nem sikerül egyezségre jutni, akkor marad a müncheni konvenció, amely a nemzeti törvények és rendeletek szövevényén alapul, és amit éppen az egységes direktíva révén akartak felszámolni.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 2015. október 19.
Áder János köztársasági elnök (j) október 17-i hatállyal a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszterré nevezi ki Rogán Antalt a Sándor-palota Tükörtermében 2015. október 19-én. Középen Orbán Viktor miniszterelnök, Haszonicsné Ádám Mária, a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) főigazgatója, Altorjai Anita, a KEH Sajtóigazgatóságának igazgatója, Gróh Gáspár, a KEH Társadalmi Kapcsolatok Igazgatóságának vezetője és Szadai Károly, a KEH főtanácsosa (j-b).
MTI Fotó: Bruzák Noémi
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.