Belföld

Európa vegyipara az új direktívától retteg

Párizs, Berlin és London szeretné módosíttatni az úgynevezett “vegyi direktíva" tervezetét, amely jelenlegi formájában évente többmillió eurós terhet ró az EU-tagországok vegyiparára. A direktíva kötelezővé tenné az ágazatban használt vegyületek biztonságos voltának igazolását.

A vitatott dokumentumban a bizottság olyan regisztrációs, értékelő és engedélyező rendszert javasol, amelynek megfelelve a termelőknek bizonyítaniuk kell a felhasznált, előállított vagy exportált vegyi anyagok biztonságosságát. Ez rendkívül költséges plusztevékenységet igényel majd, ezért – mint Lord Sainsbury, a brit tudományügyi miniszter fogalmaz: – a szabályozás jelenlegi formájában szörnyű teherként nehezedne a vegyiparra.

A világkereskedelemre is kihat

A törvény eredeti szövegéhez képest már átvezettek bizonyos változtatásokat, de ezt a franciák, a németek és a britek nem tartják elegendőnek, ezért levélben fordultak Romano Prodi bizottsági elnökhöz, lényeges módosításokat, egyszerűbb szabályozást kérve.

Az amerikai kormányzat szintén aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a rendelkezés hátrányosan érintené a világkereskedelmet, ám az Egyesült Államokban ugyanakkor mintegy 60 nem kormányzati szervezet támogatja az európai kezdeményezést és egy hazai, USA-beli hasonló szabályozási rendszer bevezetését szorgalmazza.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik