Belföld

A Telekom Austria ma dönt a bolgár MobilTel megvásárlásáról – a Matáv is érdeklődik?

A Telekom Austria (TA) felügyelő bizottsága ma hozza meg a döntést az ajánlat benyújtásáról a bolgár MobilTel privatizációs tenderére. A könyvek áttekintését (due diligence) a TA már az elmúlt hét péntekén lezárta. Sajtóértesülések szerint a TA tudomására jutott tények megfeleltek elvárásainak. A vásárlás finanszírozásának mikéntje azonban változatlanul nyitott kérdésnek számít. Külső szakértők a MobilTel piaci értékét 1,3-1,5 milliárd euróra becsülik.

A MobilTel lesz a TA negyedik külföldi leányvállalata, amennyiben megvásárlása mellett dönt, és elnyeri a tendert. A Telekom Austria jelenleg Szlovéniában, Horvátországban és Liechtensteinben vetette már meg a lábát leányvállalatai révén. A TA elnöke Boris Nemsic szavaival: “Bulgária a Mobilkom (a TA osztrák mobil távközlési leányvállalata) stratégiai érdekterébe esik”.

A 29 százalékos telítettségű bolgár mobiltelefon piac el nem hanyagolható növekedési potenciált képvisel. Több mint kétmillió előfizetőjével és 72 százalékos piaci részesedésével a MobilTel a bolgár mobil távközlési ágazat uralkodó szereplőjének számít. Az idén 425 millió eurós forgalom mellett 260-270 millió eurós EBITDA eredményt és 170 millió eurós nettó nyereséget remél elérni. A MobilTel tulajdonosai között egyebek között szerepel a ÖVP egykori elnöke Josef Taus iparmágnás is, aki 2002 januárjában a Management Trust Holding AG (MTH), a Cordt & Partner, a Bawag/PSK-Gruppe és Martin Schlaff üzletember érdekeltségébe tartozó MS Privatstiftung által alkotott konzorcium tagjaként vásárolta meg a vállalatot 600 millió euróért.

A Handelsblatt értesülése szerint a bolgár mobil távközlési vállalat privatizációja iránt a magyar Matáv, a brit Vodafone a Telenor és Telia-Sonera skandináviai cégek is érdeklődnek. A lap azonban az osztrák vállalatot tekinti esélyesnek.

Külső elemzők véleménye megosztott az ügyben. Nem tartják egyértelműen hasznosnak a TA akvizíciós szándékát. A kisbefektetők érdekvédelmi szervezetének véleménye szerint az akvizíció nem hozna akkora stratégia előnyt, mint amennyi ellentételezné az egymilliárd eurós vételár miatt beszűkült pénzügyi játéktér által jelentett hátrányt. Az ellentétes vélemények viszont a térségben rejlő növekedési potenciált hangsúlyozzák ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik