Belföld

A német nők között kedvelt a részmunkaidős foglalkoztatás

A részidős munkákat Németországban továbbra is a nők uralják: a 6,9 millió részmunkaidős foglalkoztatott közül az elmúlt év tavaszán 86 százalék volt a nő és ezzel részarányuk a korábbi évekhez képest szinte változatlan.

A wiesbadeni statisztikai hivatal adatai szerint a 32,5 millió munkavállalónak volt tavaly áprilisban részmunkája. A részmunkaidőben foglalkoztatottak aránya, a munkahelyek megszűntetése ellenére, a részmunkaidős állások növekvő száma miatt változatlan maradt.

Míg az összes női foglalkoztatott negyven százaléka dolgozott részmunkaidőben, a férfiak közül mindössze öt százalék. A női részmunkaidős foglalkoztatás mindenekelőtt a kereskedelemben, a vendéglátóiparban és a szolgáltatásokban terjedt el. Az első két ágazatban 2002 áprilisában több mint 1,7 millió nőt foglalkoztattak részmunkaidőben, a közszolgáltatásoknál és a magánszolgáltatói ágazatban közel 2,5 milliót. Ezzel a részmunkaidőben foglalkoztatottak közel 60 százaléka dolgozott ezekben az ágazatokban. Ugyanakkor a termelőágazatokban, az energia- és vízellátásban, valamint az építőiparban alig van részmunkaidős foglalkoztatott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik