Belföld

Ad hoc országgyűlési bizottság alakul a köldökzsinórvér levétele kérdésében

Külső jogi szakértőkkel bioetikai ad hoc bizottságot hoz létre az Országgyűlés Egészségügyi Bizottsága, Lenkovics Barnabásnak, az állampolgári jogok országgyűlési biztosának a kérésére, a testület szerdai döntése értelmében.

Lenkovics Barnabás szerint a törvényhozási feladatok gyors és szakmailag megalapozott teljesítése miatt van erre szükség, mert szabályozásra vár az abortusz, az eutanázia, a születendő gyermek nemének meghatározása és az emberi reprodukcióra irányuló különleges eljárások kérdése.

Az állampolgári biztos beszámolt a bizottságnak a köldökzsinórvér levétele és tárolása kapcsán tett állásfoglalásáról, amelyben arra kérte az egészségügyi minisztert, hogy az Egészségügyi Tudományos Tanács (ETT) állásfoglalása “ne legyen tiltásként értelmezhető, miután a tanácsnak nincs normatív funkciója”.

Az ombudsman a bizottsági ülésen elmondta: az ETT szükségtelenül korlátozta a betegek jogait, hiszen az egy tudományos testület, s mint ilyen nem ruházható fel “hatósági döntések befolyásolásával”. Egy állampolgári beadvány ugyanis kifogásolta, hogy az ETT állásfoglalása azzal, hogy jogilag is minősített, megfosztotta a szülő nőt a köldökzsinórvér levételének lehetőségétől.

Az állampolgári biztos véleménye szerint nincs indok arra, hogy bárkit megakadályozzanak az őssejt levételében, mert azt törvény nem tiltja. Megjegyezte: a köldökzsinórvér tárolására itthon is lenne lehetőség, s ez – ha nem külföldön oldanák meg – ezer fő esetében több százmillió forint bevételt jelenthetne az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak.

Az Alzheimer-kórban szenvedő hozzátartozók civil szervezete is az ombudsmanhoz fordult, mert a betegségben szenvedők gyógyszereit a társadalombiztosítás nem támogatta. Jelenleg – az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral történt tárgyalás eredményeként – 50 százalékos térítés mellett juthatnak hozzá a betegek a készítményekhez. Az állampolgári biztos arról tájékoztatta a bizottságot, hogy az egészséghez való jog nem merül ki abban, hogy egy betegség gyógyítható vagy sem, s így a betegnek állapot-romlása lassításához is joga van.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.