Belföld

2003 a sertéstartók fekete éve

A sertéstartók fekete éve 2003, az év végére a tavalyihoz képest 30-40 százalékkal csökkenhet a hazai sertésállomány - jelentette ki Bán György, a Disznó Alapítvány kuratóriumának elnöke szerdán Nádudvaron a sertéstartók országos konferenciáján.

A szakember, aki maga is termelő, a Maladupi Kft. ügyvezető igazgatója, hangsúlyozta: az árak eddig nyomottak voltak, majd lassan emelkedtek, de már látszik, hogy a sertéstermelők veszteséggel zárják az idei esztendőt.

Bán György az MTI érdeklődésére elmondta: 2002 decemberében mintegy 5,2 millió darab sertés volt az országban, addig ez a szám jelenleg 3,6-3,8 millió között van, de pesszimista becslések szerint év végére 3 millióra csökken. Az ágazat szereplői szerint a sertéstartók “rossz passzban” érkeznek az Európai Unióba. Bán György tájékoztatása szerint a jelenleg még igényelhető SAPARD-támogatásokat sem tudják megszerezni, mert éppen az idei nehézségek okán még a támogatáshoz szükséges 50 százalék saját erővel sem rendelkeznek a sertéstartók.

“A termelők ugyanakkor úgy értékelik, hogy a kormány és a szaktárca nagyon sokat áldozott a sertéstartás megmaradása érdekében: ebben az évben 19,4 milliárd forint támogatási keretet biztosított a sertéstartóknak” – mondta a szakember. Hozzátette: e támogatás nagy részét azonban nem tudták, s az év végéig nem is tudják felhasználni a tenyésztők.

A sertéstartók megítélése szerint ahhoz, hogy az ágazat fennmaradjon, s javítsa a magyar vidék hangulatát jövőre – amikor is május 1-jétől már a SAPARD-támogatás is megszűnik – nemzeti alapú támogatásra lesz szükség. Bán György úgy ítéli meg, hogy a technológiai rekonstrukcióra 65-70 százalékos vissza nem térítendő támogatást kell kapniuk a gazdáknak, míg a saját erőt jelentő további 30 százalékos forrást állami garancia mellett, bankhitelből lehetne biztosítani.

“Ez a feltétele annak, hogy a fejlesztést az ágazatban az EU elvárásainak megfelelően folytatni tudjuk” – fogalmazott a szakember. A Disznó Alapítvány hetedik országos szakmai konferenciájának résztvevői áttekintették a szaktanácsadással, a termeléssel, a feldolgozással és az élelmiszer-biztonsággal összefüggő időszerű tennivalókat.

A hagyományoknak megfelelően átadták a “Magyarország legjobb sertéstelepe” pályázat díjait. Az idén a szekszárdi Dunahyb Kft., a Szerencsi Mezőgazdasági Rt. és a Green 2000 Kft. garai sertéstelepe bizonyultak a legjobb telepeknek. A Csire Lajos-emlékérem díjat Mézes Miklósnak, a gödöllői Szent István Egyetem professzorának adták át a takarmányozás területén elért kutatásai elismeréséül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik