Belföld

Nap közben a tíz százalékot is elérte a forint

A forint kedden délután fél négy tájban 9,91 százalékon állt a sáv erős oldalán a bankközi devizapiacon, 11 bázisponttal erősebben a hétfő délutáni helyzeténél.

Az euróval 254,30/50 forinton kereskedtek a hivatalos
kereskedési idő vége felé, mintegy 0,70 forinttal gyengébben a hétfő délutáni árfolyamnál. Az átlagos forgalomban főleg a délelőtt folyamán erősödött a magyar valuta, volt olyan üzlet, amelyben a forint a 10,0 százalékot is elérte a sávon belül. Az euróval 254,10-255,50 forint között kereskedtek a nap folyamán.

Folytatódott a dollár gyengülése a nemzetközi piacokon is, a Budapesten délután jegyzett 221,50/80 forintos árfolyam egy forinttal volt legalacsonyabb a hétfő délutáni kurzusnál. A forintpiacon délelőtt 10,50 százalékra is felkúszott az overnight kamat a likviditáshiány következtében. A kereskedés végén 10,30/40 százalékon állt az overnight kamat a hétfői 10,10/20 százalékhoz képest. A tartalékolási periódus közelgő vége miatt kevés pénzt helyeztek el a bankok az MNB-ben. A lejáró 77,3 milliárd forinthoz képest 71,3 milliárd forintnyit kötöttek le a bankok az MNB-ben két hétre.

A hosszabb lejáraton nem mozdult a kamatszint annak ellenére, hogy az MNB hétfőn úgy nyilatkozott, hogy belátható időn belül nincs tér kamatcsökkentésre. Az állampapírok másodpiacán kissé megélénkült a forgalom, a hozamok kismértékben minden lejáraton emelkedtek 3-6 bázisponttal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik