Belföld

Eladja vitaminrészlegét a Roche

Az amerikai versenyhatóság jóváhagyta, hogy a svájci Roche Holding AG eladja vitamin és finomvegyipari részlegét a holland DSM vegyipari csoportnak.

A Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) jóváhagyásával az utolsó akadály is elhárult a tranzakció útjából. Az Európai Unió júliusban adta áldását az 1,75 milliárd eurós ügyletre, amellyel a DSM a világ legnagyobb vitamingyártójává lép elő.

A Roche keddi közleménye szerint az ügylet lezárása szeptember végére várható. Az EU kikötése értelmében a DSM beleegyezett, hogy befejezi a termelési együttműködést a német BASF vegyiművekkel, különben túlnyomó szerepre tenne szert az állati takarmányokhoz használt enzimek piacán. A Roche közleménye nem utal arra, hogy az FTC további feltételt kötött volna ki.

A Roche és a DSM második megállapodása szerint az eredeti árat 500 millió euróval csökkentették 1,75 milliárd euróra, amelyből 1,65 milliárd euró a készpénz, a többit 2,24 millió DSM-részvénnyel törlesztik.

Az ügylet a DSM-stratégia elmozdulását tükrözi az alapanyag-típusú termékektől a nagyobb hasznot hajtó vegyipari termékek felé, míg a Roche kulcsterületére, a gyógyszergyártásra és diagnosztikai üzletágra összpontosíthat. Az ügylet tartalmaz egy költséges fejezetet is a Roche számára, amely a 90-es évek elején létrehozott vitaminárkartell miatt kiszabott 5 milliárd svájci frank büntetésből, kárrendezésből adódik.

A Roche részvényei kedd délelőtt a zürichi értéktőzsdén 112,50 svájci frankon álltak, 0,22 százalékkal magasabban a hétfői 112,25 frank záró árnál. A részvény az idén 116,0 és 73,40 frank között mozott, az év eleje óta 16,76 százalékot erősödött.

Ugyanakkor a DSM 42,60 euró volt az amszterdami értéktőzsdén, 0,26 százalékkal olcsóbb a hétfői, 42,71 eurós zárónál. Kedden 42,72 eurón nyitott. Idén 45,10-31,01 euró között mozgott, jelenleg 1,80 százalékkal olcsóbb, mint az év elején.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik