Belföld

Brüsszel bólintott – Párizs megkezdheti a mentést

Elkerülheti a mind jobban fenyegető csődöt az Alstom konszern, miután a francia állam kisegítheti a bajba jutott céget. Ennek fejében viszont komoly elbocsátások várhatók.

Hónapok óta tartó egyezkedés, alkudozás után az EU brüsszeli bizottsága engedélyezte, hogy Párizs segítséget nyújtson a súlyos gondokkal
Brüsszel bólintott – Párizs megkezdheti a mentést 1

küszködő francia energiaipari és közlekedési mamutvállalatnak, az Alstomnak. A francia állam eurómilliárdokat szánt a cég megmentésére, ám ez eddig versenyjogi akadályokba ütközött volna egyesek szerint: az EU augusztusban vissza is dobott egy hasonló tervet. A mostani jóváhagyással az Alstom dolgozóinak többsége fellélegezhet.

 A vezérigazgató a részletekről

Az Alstom vezérigazgatója hétfőn elmondta, hogy a cég első félévi megrendelései 25 százalékkal, 7 milliárd euróra csökkentek, a január-június közötti időszakban a nettó veszteség elérte az 500 millió eurót. Patrick Kron bejelentette: a pénzügyi mentőcsomag teljes összege, amiről a francia kormány és a mintegy 30 bank megállapodott, az eredetileg tervezett 2,8 milliárd euróról 3,2 milliárdra nőtt – írja az MTI-Eco. A vezérigazgató közölte továbbá, hogy szeptember 24-e helyett november 18-án tartják a részvényesek közgyűlését, ahol a szerkezetátalakítás jóváhagyása lesz a kérdés. Kron szerint ezzel évente 500 millió eurót lehet majd megtakarítani. Ezzel egyidejűleg Kron azt is bejelentette, hogy végső szakaszához érkezett az Alstom egyik egységének eladása az állami tulajdonban lévő Areva energiaszolgáltatónak. Az Alstom egyik legjövedelmezőbb vállalkozása, a Transmission and Distribution értékét Kron hétfőn este tartott sajtóértekezletén mintegy 900 millió euróra becsülte, az eladás lezárására valószínűleg a jövő év elején kerül sor. A tervezett évi mintegy 500 millió eurós megtakarítási program ellenére igen nehéz évek elé néz az Alstom, vezérigazgatója arra számít, hogy a cég nettó veszteséges lesz a következő két pénzügyi évben, és csak 2005-2006-ban lehet majd azt mondani, hogy normalizálódik a vállalat helyzete.

Monti is visszafogta magát

Az EU bizottság szigoráról ismert versenyügyi biztosa, az olasz Mario Monti hétfő este mondta ki a „boldogító igent”. Vagyis kijelentette, hogy a 110 ezer embert foglalkoztató konszern feltámasztására kidolgozott terv „teljes összhangban van az Európai Unió szabályaival”.

Este aztán ennek hatására a cég hitelezői és igazgatótanácsa is rábólintott az Alstom szanálására. Ez egyébként a hitelezőknek több mint kétmilliárd eurójába kerül…

Nem véletlenül lelkendezett a francia miniszterelnök a hír hallatán: „Az Alstom megmenekült” – mondta Jean-Pierre Raffarin. A csőd szélén álltunk, ami ipari katasztrófa lett volna – tette hozzá.

Hétfőn még kora este is bizonytalan volt, hogy a bankok miként határoznak. Különösen a német Commerzbank döntése volt kétséges. De röviddel 20 óra után Francis Mer francia pénzügyminiszter arról tájékoztatta a sajtót, hogy a pénzügyi partnerek többsége – köztük a Commerzbank – támogatásáról biztosította a vállalat megmentésére kidolgozott tervet – írja az MTI-Eco.

Párizs is engedett

Párizs, azaz a francia állam – a brüsszeli tanácsok hatására – lemondott arról, hogy 300 millió euróval megemelje az Alstom tőkéjét, és ezzel fő részvényese legyen a cégnek. Ez a segítség most hosszú lejáratú váltókötvények formájában érkezhet a vállalathoz, és ezek révén Párizs nem juthat Alstom részvényekhez. A részvényekké konvertálás csak akkor valósulhat meg – írja a német Spiegel Online –, ha az EU bizottság a szanálási tervet végleg jóváhagyja.

Ez a vizsgálat, amelyet a brüsszeli testület végez majd, Monti szerint legalább fél évet vesz igénybe. A francia állam összesen 800 millió eurót költ majd a „presztízsberuházásra”, a nagy hagyományú cég megmentésére. 2,4 milliárd eurót a költségekből a hitelezők állnak.

A teljes szanálási csomag végül az eredetileg tervezett 2,8 milliárd euró helyett 3,2 milliárdra bővült – ahogyan azt Patrick Kron, az Alstom vezére bejelentette egy párizsi sajtókonferencián. E tervek szerint az Alstom hétezer munkahelyet épít le a közeljövőben, ebből ötezret Európában. (Így például Németországban egy generátorgyárat zárnak be, amely az Alstom mannheimi részlegének keretei között működik, s ahol így hétszázan vesztik el állásukat.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik