Belföld

Unipetrol: döntés előtt a cseh kormány

A cseh kormány mai ülésén dönt az Unipetrol olajipar holding privatizációjának új időpontjáról. A kormány várhatóan úgy dönt, hogy a tendert októberben írja ki, a 2004 elején hirdetik ki a győztest.

A kormány másodszor fut neki 63 százalékos tulajdonhányada eladásához, amit egy csomagban befektető vagy konzorcium vásárolhat meg. Az Unipetrol első pályázata, amelyen a Mol Rt. is részt vett, kudarccal ért véget. A kormány nagy meglepetésre a cseh-svájci Agrofertnek ítélte oda az Unipetrol 63 százalékát 11 milliárd koronáért (361 millió euróért). Az Agrofert azonban tavaly nyáron visszalépett.

2001-ben a Mol az OMV-vel és a TVK-val közösen pályázott. Akkor a brit Rotch Energy befektetőcég kínálta a legnagyobb összeget – 444 millió eurót – az Unipetrolért, de a cseh kormány a hivatalos indoklás szerint azért döntött mégis az Agrofert javára, mert az nagyobb távlatokat kínált.

Az Unipetrol ellenőrzi a legfontosabb cseh vegyipari cégek többségét, köztük a Ceska Rafinerska olajfeldolgozót. Az Unipetrol 51 százalékban tulajdonosa a Rafinerskának, amelyben 49 százalékos a részesedése a Shell Overseas Investments, az olasz AgipPetroli International és az amerikai Conoco Energy által alkotott konzorciumnak.

A Mol, az OMV és a lengyel PKN Orlen többször jelezte, hogy továbbra is érdeklődik a 63 százaléknyi Unipetrol megszerzése iránt, ugyanakkor több orosz cég, köztük a Lukoil bejelentette, hogy nem kívánnak élni a lehetőséggel. Az Unipetrol árfolyama pénteken a prágai értéktőzsdén 1,84 százalékkal 63,75 koronára erősödött. (1 dollár=30 korona).

Az Unipetrol 495,5 millió cseh koronás (3,905 milliárd forint) csoportszintű tiszta nyereséget jelentett az első félévről, 21 százalékkal kevesebbet a tavalyi első félévi 630,2 millió koronánál, nemzetközi könyvviteli szabvány (IAS) szerint.

Korábban 727,3 millió cseh koronás csoportszintű tiszta nyereséget mutattak ki az első félévről cseh könyvviteli szabvány szerint. A különbség a leírások időzítéséből adódik – indokolták a cégnél. A csoportszintű értékesítés 32,7 milliárd cseh koronára nőtt az egy évvel korábbi 30,7 milliárdról. Az adó előtt nyereség 478 millió cseh koronára csökkent 491 millióról. A működési nyereség (EBIT) 1,057 milliárd koronára ugrott fel az egy évvel azelőtti 580 millióról, a pénzforgalmi többlet (EBITDA) 3,136 milliárd korona lett az egy évvel korábbi 2,568 milliárd helyett.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik