Belföld

Öt évig készült az al-Kaida a New York-i merényletre

Már 1996-ban tervezték az egyesült államokbeli repülőgépes terrorcselekményeket, és az eredeti terv szerint az ország két tengerpartján összesen 10 repülő elrablásával hajtották volna végre azokat - mondta el kihallgatóinak Hálid Sejk Mohamed, a 2001. szeptember 11-i merényletek feltételezett fő irányítója az AP hírügynökség birtokába jutott jegyzőkönyvek tanúsága szerint.

A márciusban Pakisztánban elfogott Mohamed állítólag elmondta, hogy az al-Kaida terrorszervezet vezetőjével, Oszama bin Ladennel már öt évvel a kivitelezés előtt tárgyalt a tervekről, amelyek azonban sokat változtak 2001-es végrehajtásukig. Egy időben még azt is tervezték, hogy nem csupán az Egyesült Államokban, hanem Délkelet-Ázsiában is rabolnak el, illetve robbantanak fel repülőgépeket az amerikai merényletekkel egy időben.

2001 szeptemberében végül összesen négy repülőgépet raboltak el, és ezekkel négy fontos épületet vettek célba New Yorkban és Washingtonban. A legsúlyosabb pusztítást a Világkereskedelmi Központ (WTC) ikertornyai ellen intézett repülőgépes akció okozta. A súlyos merényleteknek összesen több mint 3 ezer halálos áldozata volt.

Az AP emlékeztet arra, hogy Mohamed vallomásaiban szándékosan félrevezető információk is vannak, ezek kiszűrése a kihallgatók egyik fontos feladata. Így vizsgálják azt a kijelentését is, amely szerint az összeesküvés két központi alakja a védelmi minisztérium ellen indított gép két elrablója, Hálid al-Mihdar és Navaf al-Hazmi volt. Mohamed szerint ők fontosabb szerepet játszottak a tervben, mint az eddig a géprablók vezetőjének tartott Mohammed Atta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik