Belföld

Lett igen az uniós csatlakozásra

A szombati lett népszavazással lezárult az európai uniós tagjelölt országokban zajló népszavazási hullám. A lettek nagy arányban járultak az urnákhoz és kétharmaduk igent mondott a csatlakozásra.

Szombaton kilencedikként a tagjelöltek közül Lettországban is népszavazást tartottak az európai uniós tagságról. A 2,1 milliós balti köztársaság 1,4 millió szavazásra jogosult lakójának 72,5 százaléka ment el voksolni. A legutóbbi előrejelzések már az igen győzelmét vetítették előre, noha a lett közvélemény korábban bizonytalannak, némileg euroszkeptikusnak tűnt. A végeredmény szerint a megjelentek 67 százaléka szavazott a tagságra, míg ellene 32,1 százaléka. Einars Repse miniszterelnök gratulált a döntéshez, és köszönetét is fejezte ki az ország lakóinak az évekkel ezelőtt kitűzött cél eléréséért.


Üdvözölte a referendum eredményét az Európai Bizottság és annak elnöke, Romano Prodi is. A brüsszeli testület közleményében kiemeli, hogy kilenc ország lakói mondtak határozott igent az EU-ra, és ennek mindenkit arra kell ösztönöznie, hogy még erőteljesebben munkálkodjon a kontinens újraegyesítésén. Günter Verheugen bővítési biztos pedig azt emelte ki, hogy egy olyan országot üdvözölhetnek maguk között az unió tagjai, amely mindig is hozzájuk tartozott.


Hiába a népszavazási siker, alig néhány pillanattal az urnazárás után rendkívül törékennyé vált a Rigában kormányzó koalíció helyzete. A négypárti, jobboldali kabinet egyik pártjának elnöke, kijelentette, hogy Repse kormánya megbukott és az egyetlen kiutat a miniszterelnök leváltása jelenti. A kormányfő minderre úgy reagált, hogy pártja, a rigai törvényhozás legerősebb ereje megvizsgálja a kisebbségi kormányzás lehetőségét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik