Belföld

1 milliárd forintot meghaladó nyereség a Béres Csoportnál

Gyógyszer-nagykereskedő vállalatának értékesítése miatt a családi tulajdonban lévő Béres Csoport a tavalyi 30 milliárd forint konszolidált nettó árbevételnél az idén jóval kevesebbet vár, de az adózás előtti nyereség, a múlt évi közel 1 milliárd forint után meghaladja majd az 1 milliárd forintot – mondta el Major Ferenc a Béres Csoport anyavállalatának vezérigazgatója.

A vezérigazgató azon a hétfői ünnepségen mondta ezt el,amelyen a Béres Gyógyszergyár Rt. a Magyar Olimpiai Bizottsággal 2004 végéig szóló támogatói szerződést írt alá. Eszerint a cég az Olimpiára készülő mintegy 700 magyar sportoló napi szükségletét biztosítja a vitaminkészítményével. A Béres Rt.-nek ez a terméke piacvezető a magyar vitaminpiacon, amely mennyiségben az előző évhez képest az idén 2-3 százalékkal bővül, de, a becslések szerint várható 8 milliárd forintos éves értéke összehasonlító áron változatlan marad.

A vállalatcsoport a múlt év novemberében adta el a gyógyszer-nagykereskedelemmel foglalkozó Bellis Rt.-t a német érdekeltségű Phoenix Pharma Rt.-nek, így annak bevétele kikerült a konszolidációs körből, mintegy 24-25 milliárd forintos bevételkiesést okozva. A Béres Csoport által 18 százalékban birtokolt Hungaropharma Gyógyszer-nagykereskedelmi Rt.-t nem kell a konszolidációs körbe vonni. A Bellis eladásának egyébként a Csoport nyereségességére kedvező hatása lesz, mert az gyakorlatilag nem járult hozzá a cégcsoport profitjához az éves nullszaldós gazdálkodásával, magyarázta a vezérigazgató.

A több mint 30 féle készítményt, gyógyszert, gyógyhatású készítményeket, étrend kiegészítőket és állategészségügyi készítményeket gyártó Béres Gyógyszergyár Rt. az idén, a tavalyi 4,2 milliárd forintnál több nettó árbevételt és 1 milliárd forintot meghaladó adózás előtti nyereséget vár. A múlt évben adózás előtt 843 millió forint nyereséget könyvelhetett el a gyógyszergyár. Az export nem éri el az árbevétel 10 százalékát és a fő piacok a FÁK országok.

A Béres Csoport további szakmai befektetése a gyógyszer és gyógyhatású készítmények kereskedelmével foglalkozó Béres Egészségtár Kft. Ez utóbbi vállalkozás új tevékenységbe, a fitotéka nagykereskedelembe kezdett ezév májusában. A társaság célja a legnagyobb nagykereskedőnek lenni mindazon termékekben, amelyek nem gyógyszerek, de a gyógyszertárak értékesítenek.

A pénzügyi befektetés a Dataplex IT cég, amely várhatóan a jövő évtől lesz nyereséges. A társaságcsoport a borászatba is befektetett. Magyarország történelmi borvidékén, a Tokajhegyalján mintegy 500-700 millió forintos beruházásban telepítenek szőlőt és borászati technológiát. Mintegy 1,5 milliárd forintos költséggel az év végére készül el a társaság új budapesti székháza, amely a budapesti Hungária Logisztikai és Informatikai Központ (mellett a Béres Csoport ingatlan üzletágának másik legértékesebb eleme.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik