Belföld

Kedvezményesen juthatnak óvszerhez a fiatalok

Nemcsak a dohányzást, az ivást, a drogozást és a trendi irányzatok követését, de a szexet is jó pár évvel korábban kezdik elődeiknél a mai fiatalok. A legtöbben 16-18 évesen vesztik el szüzességüket. Az ifjúsági miniszter programot dolgoz ki, hogy ez a korosztály kedvezményesen juthasson gumi óvszerhez - írja a Népszabadság.

Kedvezményesen juttatná fogamzásgátló eszközökhöz – így gumi óvszerhez, fogamzásgátló és esemény utáni tablettához – a leginkább veszélyeztetett tinédzser korosztályt az ifjúsági miniszter. Gyurcsány Ferenc olyan átfogó programot dolgozna ki kora tavaszig, amelynek segítségével első körben a 11.-es és 12.-es diákok, vagyis a 17-18 évesek nemcsak megfelelő szexuális ismeretekre tehetnének szert, de a nem kívánt terhesség elkerülését segítő eszközöket is megkapnák ingyen vagy jelképes áron.

A tárca vezetője elmondta: a program kidolgozásáról csütörtökön meg is állapodott Kökény Mihály egészségügyi miniszterrel. Az ötletet különösen aktuálissá teszi, hogy a jövő hónaptól több száz forinttal emelkedik számos fogamzásgátló pirula ára.


A fiatalok 60 százaléka 16-18 éves kora között veszti el a szüzességét, 15 százalék még korábban, míg 20-25 százalék a nagykorúság elérése után éli át az első szexuális élményét.
Az átlagos magyar fiatal a statisztika szerint tehát 16,6 éves korában veszti el ártatlanságát, egy-másfél évvel korábban, mint 1991-ben – mondta lapunk kérdésére Bauer Béla, a Nemzeti Ifjúságkutató Intézet igazgatója.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik