Belföld

Kabarémúzeum nyílhat Budapesten – világpremier

Magyarországon létesülhet a világ első kabarémúzeuma. A Humor Háza munkacímen futó javaslat, amely nagy nevettetőinknek állítana emléket, Kalmár Tibortól származik. Az audiovizuális tárlat és archív gyűjtemény a Vidám Színpad volt főrendezője szerint a Divatcsarnok egyik szintjén kaphatna helyet. A főváros támogatja az ötletet, de egyedül nem vállalja a finanszírozást - számol be a Magyar Hírlap.

A magyar humor históriájának emléket állító múzeumban Kalmár Tibor létrehozná az Írók termét. Ebben a helyiségben megtalálhatók lennének többek közt Molnár Ferenc, Heltai Jenő, Karinthy Frigyes, Rejtő Jenő, Vaszary Gábor, Nóti Károly, Kellér Dezső, Árkus József, Görög László és László Miklós portréi, relikviái: darabjaik, filmjeik plakátjai, jelenetek fotói, részletek a korabeli kritikákból.

A nagy nevettetők termében találkozna a látogató a Latabár dinasztia, Kabos Gyula, Mály Gerő, Feleki Kamill, Salamon Béla, Rátonyi Róbert, Alfonzó, Benedek Tibor, Kazal László, Kibédy Ervin, Hofi Géza és a jelenkor nagyágyúinak kinagyított képeivel, a róluk készült karikatúrákkal, festményekkel.

A rendelkezésre álló pénztől függ, de Kalmár a régi kedvenceket viaszból is megformáltatná. A panoptikumban a látogatók fejhallgatóval sétálva az éppen előttük álló komikus egy-egy dalát, szlogenjét hallgathatnák meg. További helyiségekben meghallgathatók lennének a Rádiókabaré korábbi felvételei, az érdeklődők kivetítőn részleteket választhatnának filmvígjátékokból, színpadi jelenetekből.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik