Belföld

Hét százalékkal nőtt az orosz GDP

Az orosz GDP az első félévben 7 százalékkal gyarapodott az egy évvel korábbihoz képest - jelentették az orosz állami statisztikai bizottságban pénteken.

Tavaly az első félévben 3,6 százalékkal bővült az orosz gazdaság az egy évvel azelőttihez képest. Az első negyedévben 6,8 százalékos, a második negyedévben 7,2 százalékos volt az orosz gazdaság növekedése, rendre az egy évvel korábbihoz képest.

Elsősorban a feldolgozó- és gépipari beruházásoknak, valamint a növekvő fogyasztói keresletnek köszönhető a fejlődés, amely a terveket meghaladó idei gazdasági növekedést valószínűsít. A kormány eredetileg 5,9 százalékos növekedéssel számolt 2003-ra, és mindenesetre – az olaj árának csökkenésére számítva – óvatos, 5 százalékos növekedést valószínűsít a második félévre.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) csütörtökön erősen felfelé módosította az orosz gazdaság idei növekedésére adott előrejelzését, figyelmeztetett azonban, hogy az országnak újra életet kell lehelnie a szerkezeti reformokba és rugalmasabb árfolyampolitikát kell folytatnia.

Az IMF, a csütörtökön megjelent őszi “Világgazdasági Kilátások” kiadványában az idei évre 6,0 százalékos gazdasági növekedést jelzett Oroszországnak, az áprilisi becslésben szereplő 4 százalék helyett. A szervezet jövőre 5,0 százalékos GDP-növekedést valószínűsít Oroszországnak.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik