Belföld

A G7 pénzügyminiszterei hétvégén tanácskoznak

A költségvetések eladósodása, a dollár gyengesége, az ázsiai valuták árfolyamának rugalmatlansága - ezek azok a legfontosabb kérdések, amelyek nyugtalanítják a hét vezető ipari ország pénzügyminisztereit, központi bankkormányzóit.

Szombati, Dubajban rendezendő tanácskozásukra időzítette a Nemzetközi Valutalap a világgazdaság perspektívájáról szóló, csütörtökön publikált értékelését, amelyben ugyan az idénre a világgazdaság 3,2, jövőre pedig 4,1 százalékos növekedését jósolja, ám egyenlőtlennek, bizonytalannak minősítette a fellendülést. Az Egyesült Államok indukálja az élénkülést, jól teljesít a japán gazdaság is, az eurózóna viszont olyan helyzetben van, hogy a legkisebb megingást sem lenne képes elviselni – derül ki az IMF értékeléséből.


Amerikai ikerdeficitből lehet újabb ázsiai válság

A világgazdaságra nézve az IMF szerint az amerikai “ikerdeficit” jelenti a legnagyobb fenyegetést. Kenneth Rogoff, az IMF közgazdásza szerint az amerikai folyó fizetési mérleg hiányának egyensúlyba hozása kemény és áldozatokkal járó folyamat lesz, ám ez a dollár erőteljes esését is magával hozhatja. A dollár gyengülése viszont új gondokat gerjeszthet amiatt, hogy az ázsiai valuták mozgása a ” zöldhasúhoz” kötött.

Az Egyesült Államok folyó fizetési mérlegében 138,7 milliárd dolláros hiányt halmozott fel az év második negyedévében, költségvetésében pedig szintén rekordméretű deficit keletkezik 2004-ben várhatóan 480 milliárd dollárral. ” Az Egyesült Államoknak jutott a legjobb fellendüléshez, amit csak meg lehet venni” – ironizált Rogoff, utalva arra, hogy az élénkülést az USA óriási méretű hitelekkel finanszírozza.


Lebegjen a kínai valuta?

Amennyiben a dollár – az egyensúly felé tett amerikai lépések miatt – újból esne, az mindenek előtt az euró kárára történne, hiszen a legtöbb ázsiai valuta a dollárral együtt mozog. Ez azzal járna, hogy a kínai jüan előnyökhöz juttatná Kínát, kisebb mértékben az egész régiót a nemzetközi kereskedelemben. Más szóval, amennyiben az euró támogatná egyedül a dollár kiigazítást, az komoly gondokat okozna szemben azzal a helyzettel, ha a kiigazítás terheit elosztanák, vagyis Kína, és más ázsiai országok is felértékelnék valutájukat a dollárral szemben – érvelt Kenneth Rogoff. – Elég fejfájást okoz, hogy a világgazdaságot egyetlen hajtómű húzza (az amerikai élénkülés), és még rosszabb lenne, ha a földet érés is egy keréken történne – mondta.

Az Egyesült Államok az elmúlt hetekben kampányt folytatott annak érdekében, hogy Kína lebegtesse valutáját, ám e kérdést az európaiakat és Japánt is nyugtalanítja. Wim Duisenberg, az Európai Központi Bank elnöke hétfőn tárgyal majd Dubajban a kínai központi bank vezetőjével. Mindennek ellenére a Hetek a szokás szerint árfolyamügyekben aligha tesznek közös közleményükben konkrét utalásokat a dollár, az euró, vagy a jüan állapotára, megelégednek majd a ” rugalmasság” szükségességének hangsúlyozásával.


Az EU csak kispályás

Az IMF ehhez képest sokkal visszafogottabb az európai országok egyensúlytalansága ügyében, mégha az Európai Unión belül e kérdés élénk viták tárgya is. Az IMF befolyásos személyiségei ellentétes véleményeket fogalmaznak meg arról, hogy mennyire lehetne rugalmasan értelmezni az európai stabilitási paktumban szereplő, a nemzeti termék 3 százalékában rögzített költségvetési deficit- határt, ám ez a kérdés jelenleg az eurózóna belső ügyének számít, a szakértők nem tekintik a problémát világgazdasági kockázatot jelentő kérdésnek.

Hogy elkerüljék a szokásos kritikai megjegyzéseket, az európai reformok lassúsága miatt és azért, mert az eurózóna képtelen a növekedés motorjává válni, Németország és Franciaország a minap előállt mintegy tíz területre kiterjedő, növekedésösztönző fejlesztési tervével.

Címkék: archívum

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

young attractive and relaxed internet addict man networking concentrated late at night on bed with laptop computer in social media addiction or workaholic businessman concept
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.