Belföld

Filmemlékezet Fesztivál hetedszer az Örökmozgóban

A filmtörténet eddig Magyarországon ismeretlen remekei láthatóak szeptember 19-30. között a Magyar Nemzeti Filmarchívum hagyományos őszi rendezvényén.

A fesztivál egyik fő attrakciója a Borzalmas éjszakák című német némafilm, amelyet a korabeli előadásoknak megfelelően élő zenei kísérettel vetítenek vasárnap este. A némafilmhez két – részben egymást fedő – mini sorozat kapcsolódik Conrad Veidt emlékezetes alakításaiból (a Dr. Caligaritól a Casablancáig), illetve a különböző nemzetek korai thrillereiből készült válogatás, köztük olyan klasszikusokkal, mint a Jean Epstein rendezte film, Az Usher ház bukása, vagy A titokzatos lakó Alfred Hitchcock alkotás. 

A fesztiválon az UCLA gyűjteményéből látható öt film közül a legrégebbi (A pokol angyalai, 1930) az excentrikus milliomos iparmágnás és filmproducer Howard Hughes (1905-1976) első rendezése. Az eredetileg némafilmnek készült látványos szuperprodukció mérföldkő lett Hollywood történetében a máig is elképesztő légi csata jeleneteivel, s egyben elindította a Marilyn Monroe elődjének tartott szexbomba, Jean Harlow karrierjét.

Az UCLA gyűjteményéhez tartozik ugyancsak és a fesztiválon megtekinthető az 1954-ben amerikai-olasz koprodukcióban készült, Joseph L. Mankiewicz rendezte Mezítlábas grófnő, az 1932-es A kereszt jele, valamint “a maga korában hatalmasat bukó, de azóta kultuszfilmmé vált” A vadász éjszakája, amit 1955-ben Charles Laughton rendezett.

A fesztivál keretében az osztrák filmintézet a Kertész Mihály rendezte 1922-es Szodoma és Gomorra felújított kópiáját mutatja be az Örökmozgóban. A filmet két és fél órás változatban rekonstruálták a különböző fellelhető kópiákból.

A magyar filmfelújítások közül a közönség most láthatja először az 1924-es Egy dollárt és az 1918-as Vorrei morir című némafilmeket.

Az Örökmozgó a hónap folyamán három filmmel emlékezik meg a 100 éve született Hamza D. Ákos rendezőre. Egy magyar némafilm (Karenin Anna, 1918) – a Lev Tolsztoj születésének 175. évfordulója alkalmából vetített adaptációk közül – a fesztivál jubileumi sorozatához is kapcsolódik.

Az oroszországi Szentpétervár alapításának 300. évfordulójára is emlékeznek néhány ott játszódó film vetítésével, majd október elején a Lenfilm Stúdió új és klasszikus produkcióival folytatják az orosz filmek vetítését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik