Belföld

Egyre kevesebbe kerül Ausztriának az EU-tagság

Örömmel nyugtázza az osztrák közvélemény, hogy Ausztria tavaly a nyolcadik helyre csúszott le az EU nettó befizetői sorában.

A pénteki osztrák sajtóban ismertetett összesítések szerint Ausztria két évvel ezelőtt még nagyságra az ötödik nettó befizető volt a 15 tagú EU költségvetésébe. Tavaly azonban csak az osztrák bruttó hazai termék (GDP) 0,11 százalékát fizették be az EU közös költségvetésébe az előző évi 0,26 százalék után. Ausztria tavaly 226,3 millió euróval többet fizetett be az EU-kasszába, mint amennyit onnan kivett.

A GDP-hez viszonyított EU-befizetések arányát tekintve a múlt évben Hollandia állt a tagországok élén 0,51 százalékos aránnyal, majd Svédország 0,29, Luxemburg 0,25, Németország 0,24, Olaszország 0,23, Nagy-Britannia 0,17 és Franciaország 0,14 százalékkal.

A Bécsben ismertetett brüsszeli összesítések szerint abszolút értékben azonban továbbra is Németország vezeti az EU nettó befizetőinek a listáját. Németország tavaly 5,067 milliárd euró nettó befizetéssel állt az élen, az EU költségvetésének 22,8 százalékát adva, majd Franciaország 18,2 százalékos, Olaszország 14,5, Nagy-Britannia 13,1 százalékos részesedéssel. Ez a négy ország adja az EU összköltségvetésének több mint a háromnegyedét.

A legnagyobb “nettó kifizetett”, azaz támogatott Görögország volt, amely a hazai össztermékének 2,39 százalékát kitevő összeggel kapott többet a közös költségvetésből, mint aennyit oda befizetett. A “nettó kifizetettek” sorában Portugália következik 2,14 százalékkal, majd Írország 1,5 százalékkal és Spanyolország 1,29 százalékkal.

A tavalyi EU-költségvetésből 73 milliárd eurót a tagországok kaptak meg, 7,9 milliárd harmadik országoknak jutott, 4,5 milliárdot az EU igazgatási kiadásainak a fedezésére fordítottak. Bécsben is ismertették Michaele Schreyernek, az EU költségvetési biztosának azt a megerősítését, hogy a jövő májusban csatlakozó országok semmiképp sem válhatnak az EU nettó befizetőivé, hiszen a tavaly decemberi koppenhágai EU-csúcs határozatai sem engedik meg ezt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik