Belföld

Palackban fény – Neszmélyi Sauvignon Blanc 2002, Hilltop Virgin Vintage

Ezzel a borral a Borfesztiválon volt szerencsém találkozni, és egyszerre, mintha egy szőlőlugasban találtam volna magam.


Palackban fény – Neszmélyi Sauvignon Blanc 2002, Hilltop Virgin Vintage 1
Neszmélyi Sauvignon Blanc 2002, Hilltop Virgin Vintage

Élénk, világos színeket vizionáltam, tisztán elváló, friss színeket, intenzív virágillatot és gyümölcsösséget, ezért ajánljuk ezt a bort, a tiszta színek-zamatok e foglalatát, mely tavaszt hoz az őszbe.

Számtalanszor beszéltünk már a sauvignon blancról e rovatban, mert olyan erős világfajta, mely nagyon szeret nálunk és szép fényeket áraszt, melyeket aztán palackba rejtenek olyan profik, mint Kamocsay Ákos (Év borásza 1999; Hilltop Neszmély; piacos, nagyon tiszta reduktív borok; jelenlét az angol piacon). Ez a borcsalád (Virgin Vintage) különösen szép részhalmaz a Hilltop széles szortimentjén belül, szűztermésből szűrt borokat tömörít; a család másik jóképű tagja is (egy chardonnay) átlagon felüli tehetséget árul el.

Ez a fehér sauvignon világos zöldessárga színű, intenzív sauvignon blanc-illatot áraszt, tanítani lehetne: bodza, lekaszált fű, meg mint amikor az ember a gyepen tapod a klorofillben úszva. Szájban is ugyanez az intenzitás, és ez ennek a bornak a fő jellemvonása: a tiszta színek élénksége. A bort kortyolgatva a gyepen tapodás után mintha a szőlőben legelésbe csapnánk át, intenzív és tiszta gyümölcsösséget érzünk, a primer (a szőlőből származó) aromák szép fényeit.

A bor magát erősen fűszeres fehér húsokhoz és halakhoz ajánlja, a fesztivál nyitóvacsoráján egy egyszerű kis, otthon pillanatok alatt összeüthető, állva felfalható fogáshoz mellékelték a Stadion étterem bűvészei: garnéla finomfalatját ölelő jeges-tengeri helibut filé ress zöldségszalmába ágyazva; én is ilyet szoktam bedobni reggelente, főleg helibutot. A másik fogás magvas grillázzsal nemesített, szelíd házinyúl volt (ez fontos: vad; ideges természetű, neuraszténiás, gyűlölködő és pártoskodó házinyúl nem jó, egy ütet taplót nem ér, nem lehet belőle jó pástétomot csinálni, mely tökmagolajos rókagomba salátán fekszik).

A fesztivál egyébként jó volt, tán a legtöbb szolgálatot tevő médiuma ma a magyar bornak, hol bor, marketing és kultúra kellemes küvéje mellett múlatják az időt egyre többen. A helibut különben, mint megtudtam, egy nagynövésű északi-tengeri lepényhal, nagyon fehér hússal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik