Belföld

Még Amerika sem tudja, mit kezdjen Taszárral

Az Egyesült Államok fegyveres erőinek vezérkari főnöke Magyarországon tartózkodik. Csütörtök reggel Szenes Zoltán altábornaggyal, a honvéd vezérkar főnökével találkozott.

Az Egyesült Államok jelenleg is csak tervezi, hogy a jövőben hol helyezze el csapatait világszerte. Ennek értelmében korai lenne a taszári bázis szerepéről beszélni – válaszolt a Magyar Rádió kérdésére Richard B. Myers, az amerikai fegyveres erők vezérkari főnöke, miután találkozott Juhász Ferenc honvédelmi miniszterrel és Szenes Zoltán vezérkari főnökkel.

Az amerikai tábornok ugyanakkor jelezte: a NATO bővítésével az aggodalmak ellenére sem csökken Magyarország szerepe a szövetségben, egy tagország jelentőségét ugyanis nem mérete, hanem képességei határozzák meg. Ezen a téren pedig Magyarország jelentős fejlődést ért el – mondta Richard B. Myers.

Szenes Zoltán magyar vezérkari főnök ezt kiegészítette azzal, hogy a NATO elvárja tőlünk a csatlakozók támogatását és felkészítését, és ezáltal hazánk új, fontos feladatot kap. Az iraki rendőrök esetleges taszári kiképzéséről az amerikai katonai vezető elmondta: erről nem ők, hanem az iraki koalíciós vezetés dönthet majd. Irakban egyébként eddig 55 ezer helyi lakost képeztek ki és fegyvereztek fel, akik fontos segítséget nyújtanak a szövetséges erőknek a békefenntartásban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik