Belföld

Idén már nem változik a jegybanki alapkamat?

A jegybanki irányadó kamat előreláthatólag hosszabb ideig stabil marad. Az MNB-vezetők újabb nyilatkozataiból ugyanis arra lehet következtetni, hogy a kamatvágáshoz erősebb forintot szeretnének látni, mint korábban jelezték - írja a Magyar Hírlap.

A bankok nyáron még arra számítottak, hogy őszre megnyugszanak a forint körül felkorbácsolt kedélyek, és a nemzeti valuta megerősödik annyira, hogy a 9,5 százalékra felsrófolt irányadó kamaton valamit csökkenthessen a jegybank. Ennek esélye azonban mára elszállt, így a kereskedelmi bankok hosszabb távon is a mostani kamatszintre rendezkednek be.

“Járai Zsigmond utóbbi nyilatkozataiból arra lehet következtetni, hogy a jegybank egy markánsabb kamatvágáshoz az eurót 250 forint alatt szeretné tudni, erre viszont egyelőre nem lehet számítani, ezért úgy véljük, jó darabig marad a mai kamatszint” – véli Duronelly Péter, a Budapest Alapkezelő elemzője.

A Raiffeisen elemzői is úgy gondolják, hogy a forint stabilizálódása ellenére is év végéig legfeljebb 253 forintig javulhat az euró-forint árfolyam, ami az alapkamat legfeljebb fél százalékpontos lefaragásához ad majd muníciót az MNB-nek. Így a 2003-as évet kilencszázalékos jegybanki irányadó kamattal léphetjük át.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!