Belföld

Az aradi szobron bukik a román-magyar megbékélés

Az aradi Szabadság-szobor felállításával kapcsolatos munkálatok leállítása egyben a román-magyar megbékélési folyamat megakadását is jelenti - hangoztatta csütörtöki bukaresti sajtóértekezletén Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke, aki ugyanakkor bízik abban, hogy mielőbb sikerül rendezni ezt a kérdést.

Markó beszámolt a román és a magyar sajtó képviselői előtt arról, hogy a szervezet Operatív Tanácsa egy nappal korábban alaposan megvitatta ezt a kérdést, mérlegre téve a román államfőnek és a román miniszterelnöknek a megbékélési park létrehozásával kapcsolatos javaslatát. Megismételte a testület állásfoglalását, amely szerint ez az elképzelés elfogadható, ha ugyanazon a helyen, a Szabadság-szobor mellett a jövőben más, a közös történelmet jelképező szobrokat vagy emlékműveket is felállítanak, és ha ez a terv lehetővé teszi, hogy a Szabadság-szobor záros határidőn belül a helyére kerüljön.

Az RMDSZ az illetékes szakmai szervezetekkel konzultálva még ezen a héten javaslatot tesz a tervező bizottságban részt vevő három művész személyére (a megbékélési park tervének elkészítésével egy tervező bizottságot bíznának meg, amelyben három-három, a Szociáldemokrata Párt (PSD), illetve az RMDSZ által megnevezett művész venne részt). A magyarok politikai szervezete elengedhetetlennek tartja, hogy szeptember végéig elkészüljön a terv, és meg lehessen állapodni a szobor visszaállításának pontos időpontjáról és körülményeiről – emlékeztetett Markó Béla.

Az elnök súlyos problémának nevezte, hogy bár az RMDSZ és a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) között megállapodás született az emlékmű felállításáról, s miután az aradi önkormányzat is megszavazta a tervet, a helyi szakhatóság nemrég felfüggesztette az előkészítő munkálatokat. Ezzel a megbékélési folyamat is megakadt – jegyezte meg a szövetségi elnök, bírálva azokat az erőket, amelyek szélsőséges nacionalista retorikát folytatnak, és amelyeknek nem érdekük a román-magyar viszony javulása. Ezáltal olyan konfliktushelyzet elé kerültünk, amely súlyosan érinti a kormánypárthoz fűződő viszonyt – fűzte hozzá az RMDSZ elnöke.

A kérdésnek van egy másik vetülete is – hangsúlyozta a politikus, emlékeztetve az Európai Unió által támasztott követelményekre. Ahelyett, hogy ezekre a dolgokra összpontosítanánk erőinket, a kilencvenes évek elejére jellemző álproblémákra fecséreljük azokat – mondta.

Markó egyúttal bizakodásának is hangot adott, remélve, hogy mielőbb sikerül orvosolni az aradi Szabadság-szobor problémáját. Emlékeztetett számos korábbi vitás kérdésre. Példaként említette a román parlament által elfogadott alkotmánymódosítást, amely fontos területeken rögzíti a nemzetiségek anyanyelvhasználatának jogát. Egy időben nem sokan hitték volna, hogy meg lehet oldani a marosvásárhelyi Bólyai Farkas Gimnázium helyzetét. Korábban hónapokon át folyt a heves vita a kedvezménytörvénnyel kapcsolatban. Abban, hogy e probléma sínre került, az RMDSZ-nek is jelentős része volt. Az aradi emlékmű ügyében is meg fogjuk találni a megoldást – tette hozzá Markó Béla.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik