Belföld

Sok uniós ösztöndíj közül választhatunk

Közeleg a kiutazás a külföldön posztgraduális ösztöndíjat nyert magyar diplomások számára, és a 2004–2005-re szóló pályázatokat is hamarosan el kell készíteni - olvasható a Világgazdaságban.

Államközi egyezmények és más programok keretében igen sok lehetőség nyílik diplomaszerzés utáni továbbképzésre az uniós tagállamokban.

Október közepéig el kell készíteni pályázatukat azoknak a fiatal szakembereknek, akik a brit külügyminisztérium által támogatott Chevening ösztöndíjjal kívánják a 2004–2005-ös tanévet a szigetország valamely egyetemén tölteni. Az évente 10-15 helyet biztosító program főként az uniós csatlakozáshoz kapcsolódó területeken – közigazgatás, környezetvédelem, európai jog stb. – kívánja segíteni az itthon már diplomát szerzett fiatalok továbbképzését.

A humán és az orvosi végzettségűek itt eleve nem rúgnak labdába, ami – legalábbis a formális feltételeket tekintve – igencsak egyedülállóvá teszi a Cheveninget az EU-országok által kínált lehetőségek között. A legtöbb ösztöndíjast fogadó német és francia program valamennyi tudományterület fiatal kutatói, doktoranduszai, oktatói előtt nyitva áll. A német DAAD keretében 2–5 diplomás, 32 évnél nem idősebb magyar fiatal vehet részt 10 hónapig valamely ottani intézmény posztgraduális programjában, ugyanakkor az 1–12 hónapos kutatói ösztöndíjakra már 30-35 fős keret van.

Ezen túlmenően a DAAD 20-25 egyetemi oktatónak is kínál rövidebb, lényegesen magasabb összegű ösztöndíjakat. A művészeti oklevéllel rendelkezők részben egész tanéves továbbképzésre, részben pár hónapos alkotói tartózkodásra pályázhatnak. A Bajor Szabad Állam is biztosít ösztöndíjakat legfeljebb 30 éves diplomások számára.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik