Belföld

A Magyar Rádió faxáról ment át Teller Edének a botrányt kavart levél

A Magyar Rádió vezetése megdöbbenve értesült arról, hogy az intézmény faxáról küldték azt a levelet Teller Edének, amelynek segítségével halála után visszaéltek a világhírű tudós nevével - tájékoztatta a közszolgálati rádió szóvivője szerdán közleményben az MTI-t.

Perjés Klára adófőszerkesztő elmondta, hogy Zeley László újságcikkek továbbítására kért és kapott engedélyt. “Régóta szerepelt Teller Ede a rádió műsoraiban, és azt majdnem mindig Zeley László csinálta” – mondta Perjés Klára az MTI-nek.

Tájékoztatása szerint azután, hogy Teller Ede júliusban megkapta az Elnöki Szabadság-érdemrendet az Egyesült Államokban, a nyugdíjas rádiós arra kért engedélyt, hogy néha elküldhesse a fizikusról szóló újságcikkeket, s nem gondolták, hogy az engedélyt erre használja fel.

“Kijelentjük, hogy mindez a Magyar Rádió vezetőinek tudta és beleegyezése nélkül történt” – írta az intézmény nevében a közszolgálati rádió szóvivője. Az ügyben vizsgálat indul – közölte Morvai Katalin. A Magyar Rádió vezetése a közleményben “elnézést kér Teller Ede családjától és minden jó érzésű magyar embertől, hogy a közszolgálati rádió hozzájárult gyászuk megzavarásához”.

A Népszabadság szerdai számában megkövette olvasóit és az érintetteket a lapban Teller Edének tulajdonított, a magyar ellenzéket bíráló levél közzététele miatt. Eötvös Pál elnök, főszerkesztő elismerte, hogy nincs a szerkesztőség birtokában a Teller professzor által írt levél, s a lapban az az írás jelent meg, amelyet Zeley László elküldött Teller Edének, de azt a professzor szeptember 5-én már “általánosságban visszavonta”.

Zeley László, a tudóssal augusztus közepén folytatott személyes beszélgetésüket összefoglaló, az abból készült szövegtervezetet az Egyesült Államokba eljuttató nyugdíjas újságíró az MTI-nek szerdán elmondta: volt engedélye a faxoláshoz, amelyről szóban állapodott meg Perjés Klárával. A három éve leszázalékolt újságíró – aki 1994-ig, nyolc éven át a Magyar Rádió Kossuth adójának főszerkesztő-helyettese volt – időről időre bejárt az intézménybe.

“Én engedélyt kértem egy alkalommal, hogy többször bejárhassak és Teller Edének faxolhassak. Ezt az engedélyt én megkaptam, sőt a belépőmet is egy évvel meghosszabbították” – mondta Zeley László. Emlékezete szerint ez két hónappal ezelőtt történt, azóta legalább tíz alkalommal küldött ilyen módon levelet az atomtudósnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik