Belföld

Az Európai Uniónak nem kellenek a szovjet típusú atomreaktorok

Az Európai Unió felkészült Közép-és Kelet-Európa országainak befogadására, régebbi típusú, a szovjetek által kifejlesztett atomreaktoraikat azonban nem hajlandó elfogadni.

A kérdéssel foglalkozó londoni szakmai tanácskozáson az érintett országok, Bulgária, Litvánia és Szlovákia képviselői arra hivatkoztak, hogy atomerőműveiket már jelentős költségekkel korszerűsítették, azok megfelelnek a nemzetközi normáknak és leállításuk óriási költségekkel járna.

Bulgáriának, Litvániának és Szlovákiának két-két erőművi egységét kellene lezárnia 2005- illetve 2009 között eltérő határidőket betartva, ami összesen 4760 megawatt teljesítmény kiesését jelentené és eurómilliárdos veszteségeket jelentene. Bulgáriának például le kellene állítania a kozduluji atomerőműve további két, 2880 megawattos egységét, amely az ország villamosenergia szükségletének közel felét fedezi. Az EU novemberi biztonsági felülvizsgálata során dönt majd arról, mit kell tenni a kozduluji erőművi blokkokkal, illetve leállítása esetén az ország mekkora EU-s támogatást kapna.

A bolgár blokkok leállítása 1,7, a litván Ignalia ( 3000 megawatt teljesítményű) atomerőmű leállítása 3 milliárd eurós költséggel járna. Az EU a csatlakozó országok atomerőművi biztonságát még a ” Hetek” 1992-ben, Münchenben született memoranduma alapján ítéli meg – közölte Zdenek Kriz, a Cseh Atomerőművi Biztonsági Ügynökség elnöke. A “Hetek” ekkor döntötték el, hogy a szovjet típusú atomerőműveket két csoportba sorolják, a korszerűsítendő, illetve fejleszthetetlen, következésképp bezárandó erőművek csoportjába.

A szovjet RBMK típusú atomerőműveket, köztük a litvániai Ignaliát és az első nemzedékű, nyomottvizes “VVER” reaktorokat minősítették a “Hetek” nagy kockázatot jelentő, nem fejleszthető atomerőműveknek és várja el ezek mihamarabbi leállítását. Kriz elmondta, hogy a csatlakozó országok közül többen második generációs atomerőműveket működtetnek, ilyen például a paksi, 1500 megawatt teljesítményű, vagy a cseh Dukovany 1760 megawatt kapacitású atomerőműve. – Ezeket később számos nyugati biztonsági jellemzővel ellátva építették, tehát a bezárásuk érdekében kifejtett nyomás is kisebb- jegyezte meg a cseh illetékes.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik