Belföld

2003-ban stagnál a német gazdaság

A kieli Világgazdasági Intézet (IfW) szerint a harmadik negyedévben kissé élénkül a német gazdaság, 2003 egészében azonban stagnál.

A kieli intézet – amely egyike Németország hat vezető gazdaságkutató intézetének – egyidejűleg megerősítette júniusi prognózisát, amely szerint jövőre 1,8 százalékos növekedést vár az euróövezet legnagyobb gazdaságában.

Az IfW szerint a január 1-vel tervezett adócsökkentéseknek csak csekély hatásuk lesz a magánfogyasztásra. Az intézet 2004 ősze előtt nem vár fordulatot a munkapiacon, bár lefelé módosította a munkanélküliek várható számát, 4,5 millióra 4,7 millióról.

A kieli intézet megismételte becslését, hogy Németország GDP-arányos költségvetési hiánya az idei 3,6 százalékról 3,8 százalékra emelkedik a jövő évben. A múlt héten a berlini DIW gazdaságkutató intézet is úgy becsülte, hogy a harmadik negyedévben a német gazdaság kissé erősödik a második negyedévi visszaesés után. A DIW számítása szerint a GDP a harmadik negyedben 0,1 százalékkal nő a második negyedévhez képest. A DIW egyebek között arra alapozta a becslését, hogy az ipari termelés júliusban jóval meghaladta az előző havit.

Különösen az építőipar teljesítménye volt kiugró. A DIW azt jósolja, hogy Németországban a GDP-hez viszonyított államháztartási hiány az idén és jövőre 4,3 százalékos lesz. A német Ifo gazdaságkutató intézet már július végén felfelé módosította a jövő évi gazdasági növekedésre szóló előrejelzését: 1,7 százalékos hazai össztermék-növekedést becsül jövőre Németországban, az egy hónappal korábban jósolt 1,5 százalék helyett.

A hat gazdaságkutató intézet október 21-én teszi közzé az együttes előrejelzését. A német gazdaság az első félévben gyakorlatilag recesszióban volt, két egymást követő negyedévi visszaesés formájában. A második negyedben 0,1 százalékkal csökkent a GDP az első negyedhez képest, és 0,6 százalékkal apadt a tavalyi második negyedhez képest. Az első negyedben 0,2 százalékos volt a negyedévi lassulás, de akkor még 0,4 százalékos növekedést mértek az egy évvel korábbihoz képest. A tavalyi utolsó negyedben a gazdaság stagnált az előző negyedhez képest, és a GDP 0,5 százalékkal haladta meg az egy évvel azelőttit.

Németország gazdasága 0,2 százalékkal nőtt tavaly. Az 1993-as recesszió óta ez volt legalacsonyobb növekedési ütem, akkor 1,1 százalékkal esett vissza a német GDP. A legnagyobb euróövezeti gazdaság 2001-ben 0,6 százalékkal, 2000-ben 2,9 százalékkal bővült.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik