Belföld

Személyivel az unióba

Az már bizonyos, hogy 2004. május 1-jétől az új típusú, kártya formátumú személyi igazolvánnyal is utazhatunk az unió területén – nyilatkozta a Népszabadságnak Lamperth Mónika belügyminiszter.

Lamperth az EU bel- és igazságügy-minisztereinek informális tanácskozásán Rómában pénteken javasolta, hogy a közösség és a csatlakozó államok határain már a schengeni országok körének bővítése előtt vezessenek be az uniós polgárok számára egyszerűsített beléptetési rendszert. Döntés nem született, de a javaslatot a miniszterek támogatták.

A belügyminiszter a római tanácskozásról elmondta azt is, hogy felszólalásában támogatta egy közös európai határellenőrzési rendszer kiépítését. Lamperth közölte: arról, hogy lesz-e európai határrendőrség, illetve létrejön-e egy, az Europolhoz hasonló operatív koordináló szervezet, nem született döntés, egyelőre vizsgálják az együttműködés továbbfejlesztésének lehetőségeit. A miniszter leszögezte, hogy az uniónak támogatnia kell azokat az államokat, amelyek az EU külső határain helyezkednek el.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik