Belföld

SZDSZ: nem térhetünk el az adócsökkentéstől

Nincs lehetőségünk és felhatalmazásunk eltérni az adócsökkentéstől – jelentette ki Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke a szabad demokraták országos tanácsának szombati ülése után. Hangsúlyozta, hogy az adócsökkentés a szabad demokraták programjának sarkalatos pontja. Leszögezte: az országos tanács egyetértett az adócsökkentés ügyében eddig képviselt fellépéssel – írja a Népszabadság.

Kuncze kitért arra, hogy az országos tanács álláspontja szerint a szociálpolitikának valóban csak a rászorultakat kell támogatnia. Csillag István gazdasági miniszter úgy fogalmazott: az SZDSZ feladata az, hogy segítse koalíciós partnerét kikerülni „a Fidesz uszályából”. A munkahelyteremtés kapcsán azt mondta, hogy Magyarországnak a nagyberuházók számára olyan kedvezményeket kell biztosítania, mint amilyeneket például Szlovákia, Szlovénia biztosít. Csillag István szerint az adócsökkentési vita üzenete az, hogy az SZDSZ az adózók pártján áll, tehát az adózók pártja.

Vasárnap a többnyire az SZDSZ belső ellenzékét tömörítő személyiségek által szervezett szabad tanácskozás fölszólalói viszont élesen kritizálták a kormányt. Közölték: alapvető irányváltásra és nem csupán korrekciókra van szükség a gazdaságban, s erre az SZDSZ-nek kell kényszerítenie a kormányt.

A tegnapi rendezvényen Bauer Tamás azt mondta: ezt a váltást Medgyessy Péterrel szeretné elképzelni, ám ha a kormányfő ragaszkodik a választási ígéreteihez, és folytatná a mostani gazdaságpolitikát, akkor inkább mással. A Medgyessyvel vagy nélküle gondolatot továbbvivő Ungár Klára – az OT tagja – kijelentette: a Medgyessy-kormány megbukott. A politikus emlékeztetett arra, ezt a mondatot Kövér László nyilatkozta először, aki nem túl népszerű az SZDSZ köreiben, de előfordul, hogy az „ellenfeleknek is igazuk van”. Ungár hozzátette: a jelenlegi miniszterelnökkel nem lehet gazdasági korrekciót végrehajtani.

Bauer Tamás azt hangoztatta, hogy szerinte válság van. Ezt azzal támasztotta alá, hogy a Fidesz még 2000 végén megkezdett egy dekonstruktív politikát, amelyet a mostani kormány is folytatott. Ebbe beletartozik a száznapos program is. Példaként említette, hogy a közalkalmazotti bérek emelésének nem volt meg a forrása, azt a következő három évben a Pénzügyminisztériumnak kell előteremtenie. Ennek politikai hatása az lesz, hogy hetente kell bejelenteni népszerűtlen intézkedéseket. Bauer számításai szerint az elmúlt két évben a reálbérek 33 százalékkal, a költségvetési kiadások pedig 40 százalékkal emelkedtek, miközben a GDP csupán hat százalékkal nőtt.

Ungár Klára szerint viszont nem gazdasági, hanem politikai válság van. Hangsúlyozta: a költségvetési kiadásokat mindenképpen csökkenteni kell, de elhibázottnak tartaná, ha az autópálya-építéseken spórolna a kormány. Ezek ugyanis élénkítik a beruházásokat. Ungár úgy fogalmazott: azzal, hogy a kormányfő megvédte a pénzügyminiszterét, tovább rontotta a hitelét. Ám Ungár feltételezése szerint a szocialisták már új pénzügyminisztert keresnek, de „ezt a balhét még László Csabával akarják elvitetni”.

Fodor Gábor szerint a mostani adóvita azt bizonyította, hogy az SZDSZ-nek bátran kell vállalnia a kormányon belül konfliktusokat is. Az adótábla körüli szabad demokrata kiállásnak szimbolikus jelentése van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik