Belföld

Svédország a stabilitási paktumból is kilép?

A svédek által az euróra kimondott egyértelmű és világos "nem" szinte semmi hatással nem volt a részvényárfolyamok alakulására hétfőn.

A stockholmi tőzsde indexe az európai indexek alakulásával párhuzamosan emelkedéssel kezdte a hetet annak ellenére is, hogy minden jelentősebb gazdasági tényező, kezdve a kormánytól az ipar- és a szakszervezetek képviselőin át egészen a sajtóig az euró bevezetését szorgalmazta.

A svéd miniszterelnök szerint azon kívül, hogy elmarad a kamatlábak európai szintre történő csökkentése semmi drámai fejleményre nem kell számítani. A svéd jegybank elnöke szerint pedig egyenesen “business as usual” következik.

A Volvo egykori vezérigazgatója Sören Gyll viszont az euró bevezetésének elmaradása miatt gazdaságélénkítő intézkedéseket sürget a kormánytól, tekintettel az exportáraknak szorosan kitett svéd termelőipar helyzetére. Gyll már korábban is a “nem” tábor egyik szószólójának számító gazdasági miniszter Leif Pagrotsky fejét követelte, aki szerint a deviza szuverenitás feladása az inflációs kockázat és ezzel párhuzamosan a munkanélküliség növekedését vonná maga után.

A “nem” tábor szószólói a 14 százalékpontos szavazati fölényen felbátorodva most már felvetették Svédország kilépésének szükségességét is az európai stabilitási paktumból.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik