Belföld

Papírt gyűjt a Fidelitas

Papírgyűjtési akciót indít a Fidelitas, MÉH-telepekre viszi az MSZP-nek a lakossághoz eljuttatott szórólapjait, brosúráit, hogy azokat újra lehessen hasznosítani - közölte Gyürk András.

“Az MSZP-t a hazugságok és a rágalmak zavarják, míg a Fideszt a tények és a valóság” – reagált a Fidelitas sajtótájékoztatóján elhangzottakra Újhelyi István szocialista országgyűlési képviselő.

A szocialisták a kormány tevékenységéről szóló szórólapokat, brosúrákat juttatnak el az emberekhez. Akciójuk azt célozza, hogy “háromszor verjék el a Fideszt” – mondta a Fidelitas elnöke. Az MSZP kampánya “meg akarja győzni az embereket a régi szocialista igazságról, miszerint nem a zsömle kicsi, hanem a szájuk nagy” – fogalmazott Gyürk András.

A papírgyűjtésről elmondta, az emberek közül többen a Fidelitashoz fordultak azzal a kérdéssel: mit csináljanak e brosúrákkal. Általában úgy minősítették a szórólapokat, hogy az egy “kormányozni képtelen politikai erő pótcselekvése” – tette hozzá.

“Voltak, akik úgy fogalmaztak, hogy ez egy primitív politikai agitáció. Megint mások azt mondták ezekre a füzetekre, hogy vádaskodások és rágalmak gyűjteménye. De mindenki, aki hozzánk fordult, és elhozta ezt a füzetet, egyetértett abban, hogy ez szemét, kár a papírért” – mondta Gyürk András.

Tájékoztatása szerint arra kérik az embereket, küldjenek minél több ilyen brosúrát a Fidelitasnak. “Háromszor váltjuk vissza!” – hangsúlyozta. A papírgyűjtésből befolyt összeget kisorsolják a brosúrák beküldői között, és azt javasolják nekik, a pénzt fordítsák egy-egy havi gázszámlájuk törlesztésére.

Nyitrai Zsolt, a Fidelitas alelnöke a kormány tevékenységéről szólva azt mondta, a kabinet 2003-ban nem emelte a minimálbért, cserbenhagyta az önkormányzatokat, emelte a gáz árát és növekednek a gyógyszerárak is.

Király Nóra, a szervezet szóvivője kitért arra, hogy emelkedett a diákhitel kamata, “lerombolták” a lakáshitel konstrukcióját, a szülők többsége ma többet fizet a tankönyvekért és nem létesültek új kollégiumi férőhelyek.

Az MSZP-t a hazugságok és a rágalmak zavarják, míg – ahogy ma kiderült – a Fideszt a tények és a valóság – mondta az Újhelyi István szocialista országgyűlési képviselő, a párt elnökségi tagja. Újhelyi István szerint “eredetibb ötlettel is előállhatott volna a Fidelitas, hiszen a választási kampány idején a Fiatal Baloldal volt, amely hasonló gyűjtést indított, ám nagy különbség, hogy a kiadóját nem feltüntető fekete színű röplapok – a Fidesz mostani stratégiájához hasonlóan – akkor is rémhíreket terjesztettek”.

Kiemelte, hogy a választási kampányban azt állította a Fidesz, hogy az MSZP hatalomra kerülve eltörli a diákhitelt és bevezeti a tandíjat. Ezzel szemben a diákhitel felső határa 20 százalékkal emelkedett, míg 30 százalékkal nőtt a hallgatói normatíva összege, amit a Fidesz-kormány négy évig változatlanul hagyott.

Újhelyi István kitért arra, hogy a kormány bevezette a 13. havi családi pótlékot, növelte a családi pótlék összegét, “amit az Orbán-kormány egy fillérrel sem emelt”. “Jelentősen emelkedett az anyasági támogatás, és 700 ezerrel több diák kap ingyenes tankönyvet, mint Pokorni Zoltán minisztersége idején” – hangsúlyozta.

“Ma is terjesztett rémhír, visszatérő hazugság, hogy leromboltuk a lakástámogatás rendszerét” – mondta, hozzátéve, hogy ezzel szemben a kabinet 30 százalékkal növelte a lakásépítési kedvezményt, és a “gazdagok által eddig igénybe vett” állami támogatást a kevésbé tehetősek vehetik igénybe.

“Tudjuk, hogy nem illik bele a Fidesz őszi stratégiájába a tényeket tartalmazó kiadványunk, de kérjük, engedjék, hogy annak tartalmáról a társadalom ítélkezzen” – mondta Újhelyi István.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.