Belföld

László Csaba a derülátó Európáról

admin

2003. 09. 15. 08:50

A világgazdaság, s ezen belül az európai gazdáság kissé több derűlátásra okot adó helyzetét és jövőjét, továbbá a Nemzetközi Valutaalap (IMF) közgyűlésére való felkészülés menetét tekintette át az Ecofin, az Európai Unió pénzügyminisztereinek az olaszországi Stresában tartott nem hivatalos tanácskozása, amely szombaton késő este fejeződött be.

László Csaba pénzügyminiszter kiemelte: a jelek szerint egyetértés van abban, hogy picivel derűlátóbbak az európai gazdasági elemzők előrejelzései. Több olyan pozitív jel volt az utóbbi időszakban, ami erre okot ad, főleg az Egyesült Államok és Japán esetében, míg Európában több a kérdőjel.

Az elmúlt fél évben azért most tűntek legoptimistábbnak a szakemberek – jegyezte meg a magyar miniszter. Az IMF és a Világbank közgyűlésére való felkészülés megvitatásánál a legszegényebb országok adósságának kérdése is felmerült, ahol további előkészítő munkát tartanak szükségesnek a pénzügyminiszterek.

Az Ecofin eszmét cserélt arról is, hogy az új uniós alkotmányban a hozzájuk tartozó ügyekben milyen álláspontot képviseljen. Itt sok függ attól, hogy valóban újraindul-e a vita, felbontják-e a csomagot, vagy a tervezethez gyakorlatilag nem lehet majd hozzányúlni. Ennek függvényében azért vannak olyan területek, ahol a pénzügyminiszterek indokoltnak tartanának változtatásokat, amelyek részben az Ecofin szerepét, részben a költségvetés, a pénzügyi perspektíva kérdéseit érintenék.

Az adózással kapcsolatos kérdések tekintetében az Európai Bizottságnak erre vonatkozó javaslatait tekintették át, hogy milyen kedvezményes és nem kedvezményes kulcsok legyenek a jövőben, továbbá a megtakarítások adóztatásáról is szó esett. E témákban az volt a vélemény, hogy tovább kell folytatni a munkát, amíg megállapodásra nem lehet jutni – mondta László Csaba.


 

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

View of the Cerro Azul, in the Serrania La Lindosa -which had been declared Protected Archaeological Site of Colombia last May- in the Amazonian jungle department of Guaviare, Colombia, on July 2, 2018. 
Both the Serranias of Chiribiquete and La Lindosa had been closed to outsiders for many years during the armed conflict and are now opening up to scientific research.  / AFP PHOTO / Diana Sanchez

Egy lépésre vagyunk az összeomlástól

Pusztazámor, 2012. május 24.
A Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központ lerakójának tetején ürít egy kukásautó. A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. kukásautói szállítják a Budapesten keletkezett szemét egy részét a telepre.
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.