Belföld

Kerüljön az aradi Szabadság-szobor Budapestre?

A mérsékelt román napilapok hétfőn tárgyilagosan adtak hírt Ion Iliescu román államfő magyarországi látogatásáról, utalásszerűen kötve össze azt az aradi Szabadság-szobor problémájával, amelyről csak a Cronica Romana közölt magyarellenes kommentárt.

Az állami látogatásról rövid előrejelzést és programot közölt a Ziua és a Curierul National. Az aradi Szabadság-szoborral kapcsolatos fejleményekről, a két miniszterelnök között lezajlott pénteki levélváltásról ugyancsak rövid, tárgyilagos összeállítás jelent meg az Evenimentul Zileiben és a Ziarul Financiarban. A Curentul is összefoglalta az emlékművel kapcsolatos eddigi eseményeket, ezt a címet adva tudósításának: “A kompromisszum parkja avagy az ellentmondásos jelentésű szobor?”.

Adrian Nastase miniszterelnök Medgyessy Péterhez intézett válaszlevelét teljes terjedelemben adta közre a szélsőségesen nacionalista Cronica Romana. A Nagy-Románia Párt kiadványainak hangvételéhez közelálló napilap külön vezércikkben, gúnyos hangnemben vesézte ki a Nastase által előterjesztett, a megbékélési parkra vonatkozó “kompromisszumos” javaslatot, amelynek részleteit – mint a lap fogalmazott – senki nem ismeri. A cikk írója elfogadhatatlannak nevezte az effajta megoldást az aradi románok számára, megállapítva: őket közvetlenül érinti ez a történet, amelynek “politikai háttere senki számára sem rejtély”.

A vezércikk durva hangnemben állapította meg: ha a budapesti tisztségviselők és a romániai magyarok közösségének tagjai annyira ragaszkodnak a magyar szabadság hőseinek tekintett tizenhárom tábornok emléke előtti tisztelgéshez, fogadják el Valeriu Stoica volt igazságügy-miniszter 1999-ben tett javaslatát. Ennek értelmében az emlékművet Magyarországnak kellene ajándékozni, s azt állítsák fel Budapest központjában.

A hétfői román lapok bő terjedelemben idézték a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) szenátorának, Adrian Paunescunak a szavait. A nacionalista költő-politikus (aki köztudottan Nicolae Ceausescu egykori diktátor “udvari költője” volt) a kormánypárt egyik megyei konferenciáján elhangzott felszólalásában arra kérte Nastase kormányfőt: ne engedje az aradi szobor visszaállítását. Szerinte ugyanis ez provokáció lenne a román néppel szemben. Paunescu szerint az Aradon kivégzett tábornokok “több mint negyvenezer románt öltek meg, és háromszáz falut égettek fel”. Egy ilyen szobornak nincs helye Romániában – mondta Paunescu azon a konferencián, amelyen Mircea Geoana külügyminiszter párttisztségviselőként elnökölt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik