Belföld

Izrael megölné Arafatot?

Jasszer Arafat palesztin elnök megölése az egyik lehetőség arra, hogy eltávolítsák őt a béke útjából - jelentette ki vasárnap Ehud Olmert izraeli miniszterelnök-helyettes.

Colin Powell amerikai külügyminiszter, Bagdadból adott nyilatkozátában elutasította az izraeli politikus felvetését, az Arab Liga pedig szerdára egyórás figyelmeztető sztrájkra szólította fel a világon dolgozó valamennyi arab ügyvédet és jogászt.

A politikus rádiónyilatkozatában kijelentette: Izrael arra törekszik, hogy a terrorizmus valamennyi vezetőjét elszigetelje, márpedig Arafat egyike ezeknek. Száeb Erekat, az Izraellel tárgyaló palesztin küldöttség vezetője Ehud Olmert kijelentésére reagálva leszögezte: a maffia gondolkozik és cselekszik így, nem egy kormány.

Az izraeli biztonsági kabinet a 15 izraeli halálát követelő múlt heti két öngyilkos merénylet után döntött Arafat eltávolításáról. Az elvi döntés végrehajtásának időpontját egyelőre nem jelentették be.

Ami az eltávolítás módját illeti, a kiutasítás mellett felvetődött az is, hogy megölnék a palesztin vezetőt. Erről beszélt korábban Saul Mofaz védelmi miniszter és ötletét támogatta Avi Dichter az izraeli belbiztonsági szolgálat, a Sin Bét vezetője a Maarív című lap vasárnapi számában megjelent nyilatkozatában. Avi Dichter azt fejtegette, hogy Arafat halála rövid ideig tartó palesztin tiltakozási hullámmal járna, míg kiutasítása esetén maga mellé állítaná a világ szimpátiáját.

Colin Powell amerikai külügyminiszter elutasította Olmert felvetését, mert Arafat likvidálása széles körű felháborodást váltana ki nemcsak az iszlám világban, de a világ más tájain is. “Az Egyesült Államok nem támogatja sem Arafat megöletését, sem kiutasítását, és ezt az izraeli kormány tudja” – jelentette ki vasárnap Bagdadból az amerikai Fow News Sunday televíziós műsornak Powell.

Az Arab Liga hétfőn a Jasszer Arafat palesztin vezetőt fenyegető izraeli kiutasításról tart tanácskozást Kairóban. Amr Musza, az Arab Liga főtitkára vasárnap tájékoztatta az újságírókat arról, hogy a regionális szervezet tagországainak képviselői palesztin kérésre ülnek össze.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik