Belföld

Románia: 2004-től 23 százalékos lesz a jövedelemadó

„A kormány egyhangúlag elfogadta, hogy 2004-től egységes, 23 százalékos adókulcsot alkalmaznak a személyi jövedelmek esetében" - jelentette be Mihai Tănăsescu román pénzügyminiszter.

A tárca vezetője megjegyezte, hogy amennyiben ez a rendszer működni fog – nevezetesen, ha a költségvetésbe több pénz folyik majd be a személyi jövedelemadóból – akkor a jelenlegi kabinet eltökélt abban, hogy egy újabb adókulcscsökkentést hajtson végre, akár a 20 százalékos szintig is.

„Meg kell nézni, miként reagál majd a piac. Ha jól megy, az egységes kulcsot 20 százalékra csökkenthetjük, ha nem, lemondunk majd ezen rendszerről” – magyarázta Tănăsescu. Kijelentései szerint egyelőre nem becsülték meg, mekkora összegre számíthat a kormány az egységes adókulcs bevezetéséből.

„Reméljük, hogy az új rendszer bevezetése 600–700 milliárd lejt hoz majd nekünk. Egyúttal reméljük, hogy legalább 10 százalékát megszerezzük annak, ami jelenleg nem folyik be a személyi jövedelemadóból” – tette hozzá Tănăsescu. A kormány által a 2004-es választási évre bejelentett adózási változásokra egyébként az IMF még nem bólintott rá.


Forrás: Eurocom Kft./Romániai Sajtófigyelő

Ajánlott videó

Olvasói sztorik